LABRADOR RETRIEVER - probleme de sanatate specifice rasei

21 septembrie 2022
LABRADOR RETRIEVER - probleme de sanatate specifice rasei

Labradorii se numara printre cele mai populare rase de caini. Nu este de mirare ca acesti caini inteligenti, sociabili si iubitori sunt companionii preferati ai familiilor din intreaga lume. Deloc pretentiosi si usor adaptabili, Labradorii au o speranta medie de viata de 10 - 12 ani. Exista insa o serie de boli frecvent intalnite la aceasta rasa, unele mostenite, altele dobandite pe parcursul vietii.

Displazia de sold si de cot se manifesta prin schiopatura, durere, artrita si chiar imposibilitatea deplasarii. Este o boala ce se mosteneste de la parinti, insa si conditiile de crestere ale cainelui influenteaza manifestarea bolii. Crescatorii responsabili isi testeaza toti cainii reproducatori incepand cu varsta de 1 an, pentru a evita imperecherea cainilor afectati. Testul pentru displazie este examenul radiografic.

Obezitatea. Labradorii par a avea o predispozitie catre obezitate, care de cele mai multe ori se complica in timp cu afectiuni pancreatice, osteo-articulare, renale etc. Se recomanda insituirea unei diete alimentare adecvate si a unui program de exercitii fizice regulate, acompaniate de un minim set de analize ce vizeaza cainele supraponderal

Diabetul zaharat, boala asociata deseori obezitatii, poate da multe complicatii fatale in lipsa unui tratament atent monitorizat. Se recomanda un set de analize de sange cel putin o data pe an pentru depistarea oricaror modificari incipiente asociate diabetului. 

Atrofia retiniana progresiva (prcd - PRA) este o afectiune congenitala care induce treptat orbirea. Se poate observa printr-un examen oftalmologic incepand cu varsta adolescentei, insa in multe cazuri se instaleaza la maturitate. Exista un test genetic care certifica daca cainele are gena mutanta pentru atrofia de retina si daca va fi afecat de aceasta boala sau daca exista posibilitatea sa o transmita puilor sai. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune. 

Dilatatia si torsiunea gastrica se poate produce brusc la un caine perfect sanatos si in lipsa unei interventii rapide are un final fatal in decurs de cateva ore. Abdomenul cainelui apare balonat, incearca sa vomite insa nu reuseste, mersul este greoi, respiratia accelerata si in curand se intaleaza starea de soc. De obicei conformatia anatomica a raselor mari, cu pieptul adanc, este predispozanta pentru aparitia acestei afectiuni. Pentru a minimiza riscul dilatatiei si torsiunii gastrice se recomanda impartirea ratiei de mancare a cainelui in mai multe mese pe zi si restrictionarea exercitiilor inainte si dupa mese. De asemenea se recomanda evitarea hranirii cu alimente usor fermentescibile precum painea, cartofii sau hrana uscata de slaba calitate bogata in cereale.

Miopatia ereditara a Labradorului: se manifesta prin slabiciune musculara generalizata, pozitii corporale anormale, mers teapan si saltaret, intoleranta la efort si colaps. Exista disponibil un test genetic care poate identifica daca cainele are gena mutanta, dace este afectat si daca o poate transmite puilor sai.

Colapsul indus de exercitiu fizic (EIC): este o boala mostenita care poate afecta mai multe rase, printre care si Labradorul. Cainii afecati pot suporta exercitiul fizic usor sau moderat, insa dupa 15-20 min de exercitiu fizic intens cainele manifesta slabiciune, mers anormal si colaps. Semnele EIC pot trece neobservate pana la primul atrenament intens al cainelui. Testul genetic disponibil pentru EIC permite depistarea cainilor purtatori sau afectati ai acestei boli.

Alte boli ereditare care pot afecta rasa Labrador Retriever si pentru care exista teste genetice disponibile sunt:

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet