De ce analiza urinei este atat de importanta?

21 septembrie 2022
De ce analiza urinei este atat de importanta?

Analiza urinei este o metoda simpla, ieftina, rapida si neinvaziva pentru animalul dvs de companie care poate furniza informatii importante despre sanatatea si integritatea nu doar a tractului urinar, ci si a organelor vitale.

Profilul urinar pentru caine/pisica include urmatoarele analize de urina:

  • Densitate urinara specifica
  • Sediment urinar
  • Sumar de urina

Densitatea urinara specifica (greutatea specifica) masoara capacitatea rinichiului de a concentra urina. Testul compara densitatea urinei fata de densitatea apei distilate, care are greutatea specifica 1000.

Sediment urinar - se identifica prezenta cristalelor in urina si compozitia lor. Se determina si prezenta elementelor care in mod normal nu sunt prezente in urina decat in cantitati foarte mici: celule rosii, celule inflamatorii, bacterii si altele.

Sumar de urina - se evalueaza caracteristicile fizico-chimice ale urinei. Testul este foarte util in evaluarea functionarii corecte a rinichilor, pancreasului si altor organe.

Recoltarea probei este simpla. Se colecteaza urina direct din jetul urinar intr-un recipient curat (solicitati medicului veterinar recipientul corespunzator). Profilul urinar pentru caine sau pisica se recomanda sa fie efectuat periodic (cel putin o data pe an la animalele sanatoase si mai des la cele cu boli cronice) sau atunci cand se suspicioneaza probleme urinare.