Importanta analizelor preoperatorii

21 septembrie 2022
Importanta analizelor preoperatorii

Inaintea oricarei interventii chirurgicale medicii veterinari recomanda un set minim de analize preoperatorii. Rezultatele acestor analize indica medicului daca animalul poate fi supus anesteziei si operatiei. Analizele de sange preoperatorii releva functionarea organelor, insa pot descoperi si probleme grave precum anemia, inflamatia sau leucemia.

In functie de fiecare pacient in parte, medicul poate recomanda un profil mai restrans sau mai complet de analize. Minimul recomandat este profilul preoperator. Pentru o imagine mai completa asupra starii de sanatate a organismului se solicita in plus hemoleucograma. Daca exista suspiciuni legate de capacitatea de coagulare a sangelui, medicul va recomanda si determinarea timpilor de coagulare. Astfel se va asigura ca animalul nu prezinta riscul unei hemoragii mortale in timpul operatiei. Daca pacientul urmeaza sa primeasca transfuzii de sange, se poate determina grupa sangvina a cainelui sau pisicii.

In cazul cainilor sau pisicilor cu varsta de peste 7 ani analizele preoperatorii sunt de o importanta vitala. O buna parte din animalele batrane pot avea probleme cu rinichii sau ficatul, chiar daca la prima vedere se simt bine si par sanatosi. In astfel de cazuri anestezia se poate dovedi fatala si animalul poate muri pe masa de operatie. Un profil preoperator de analize va avertiza insa cu privire la aceste probleme, si doctorul va putea administra doza optima de anestezic pentru a evita problemele cardio-respiratorii din timpul interventiei chirurgicale.