Analizele de sange pe intelesul tuturor
Analizele de sange permit medicului veterinar sa evalueze in cel mai obiectiv mod posibil starea de sanatate a companionului tau. Daca animalul tau este bolnav, analizele de sange sunt o componenta obligatorie in stabiliarea diagnosticului corect si alegerea tratamentului eficace. Rezultatele analizelor trebuie interpretare obligatoriu de un medic, insa este bine sa stii ce semnifica fiecare si sa le intelegi astfel scopul si utilitatea.
HEMOLEUCOGRAMA
Una dintre cele mai solicitate analize de sange, hemoleucograma ofera foarte multe informatii utile asupra starii de sanatate a organismului sau asupra evolutiei unei boli. Nu de putine ori o banala hemoleucograma detecteaza boli in stadiu incipient sau explica de ce animalul tau pur si simplu nu mai este in apele lui. Aceasta analiza se poate face atat la caine, cat si la pisica, dar si la multe alte specii de animale precum: porcusori de Guineea, iepuri, dihori, cai, animale de ferma etc.
Cele mai importante boli diagnosticate printr-o hemoleucograma includ: anemia, infectia, deficienta proprietatii de coagulare a sangelui, deshidratare, imunitatea scazuta etc. Este o analiza esentiala pentru animalele ce prezinta febra, voma, diaree, slabiciune, gingii palide, sau pierderea apetitului. Daca animalul tau are nevoie de o operatie, o hemoleucograma poate detecta anormalitati care nu se pot constata la un simplu examen clinic.
HCT (hematocrit): masoara procentul de celule rosii sangvine pentru a detecta anemia sau deshidratarea.
Hb si MCHC (hemoglobina si concentratia medie de hemoglobina eritrocitara): hemoglobina este formatiunea purtatoare de oxigen din celulele rosii.
WBC (numar total de leucocite): masoara numarul de celule albe ale organismului. Cresterea sau scaderea acestui numar indica anumite boli sau infectii.
NEU, LYM, MONO, EOS, BASO (neutrofile, limfocite, monocite, eozinofile, bazofile): tipuri de celule albe al caror rol major este de a apara organismul contra infectiilor.
PLT (plachete sangvine, trombocite): determina numarul celulelor care formeaza cheagurile sangvine in caz de hemoragii.
RETICS (reticulocite): sunt celule rosii imature; in caz de anemie cresterea numarului acestora indica regenerarea.
PROFILUL BIOCHIMIC SANGVIN
Testele componente ale unui profil biochimic sangvin evalueaza functionarea organelor, statusul electrolitic, nivelul de hormoni si multe altele. Sunt deosebit de importante in monitorizarea animalelor batrane, animalelor ce prezinta voma si diaree sau intoxicatii, cu boli cronice sau animalelor inainte de operatie.
ALB (albumina): este o proteina care ofera informatii in evaluarea hemoragiei, hidratarii, bolilor intestinale, bolilor ficatului si ale rinichilor.
ALKP (fosfataza alcalina): concentratia ridicata poate indica afectiuni la nivelul ficatului, sindromul Cushing sau cresterea osoasa activa la animalele tinere.
ALT (alaninaminotransferaza): este un indicator sensibil al afectarii ficatului, insa nu indica cauza.
AMYL (amilaza): concentratia ridicata indica pancreatita sau boala la nivelul rinichilor.
AST (aspartataminotransferaza): cresteri ale activitatii acestei enzime pot indica leziuni la nivel de ficat, cord sau muschi scheletici.
Ca (calciu): concentratiile anormale de calciu pot sa indice o gama vasta de boli, printre care: tumorile, hiperparatiroidismul, bolile renale etc.
CHOL (colesterol): util in diagnosticul hipotiroidismului, bolilor hepatice, sindromului Cushing si a diabetului zaharat.
CREA (creatinina): foarte utila in evaluarea functionarii rinichilor.
GGT (gama-glutamiltransferaza): este o enzima care indica boli hepatice sau excesul de corticosteroizi.
GLU (glucoza): concentratia ridicata poate indica diabetul zaharat; concentratia scazuta poate provoca lesin, convulsii si coma.
PHOS (fosfor): concentratia ridicata este adesea asociata cu boli renale, intoxicatii, hipertiroidism si tulburari de sangerare.
TBIL (bilirubina totala): creste in boli hepatice sau boli hemolitice (cu distructie de celule rosii sangvine). Ajuta in identificarea problemelor canalului biliar si anumitor tipuri de anemie.
TP (proteine totale): indica statusul de hidratare, functionarea ficatului si rinichilor, precum si posibilele boli infectioase.
T4 (tiroxina): este un hormon tiroidian. Concentratia scazuta poate indica hipotiroidismul la caini, iar concentratia crescuta se observa cel mai adesea in hipertiroidismul la pisici.
TRIG (trigliceride): sunt practic grasimile din sange si o concentratie ridicata a acestora indica boli la nivelul ficatului sau boli endocrine.
UREA (BUN): indica functia rinichilor. O concentratie ridicata in sange se numeste azotemie si poate fi cauzata de boli hepatice, renale sau cardiace, obstructii uretrale, soc sau deshidratare.
Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet