De ce examenul coproparazitologic trebuie efectuat periodic?
Analiza microscopica a materiilor fecale in vederea depistarii oualor sau larvelor de paraziti intestinali poarta numele de examen coproparazitologic. Parazitii intestinali sunt popular denumiti viermi, limbrici, tenii etc. Traiesc in intestinul cainelui sau pisicii tale si pot cauza: diaree, apetit scazut, abdomen balonat, blana mata si lipsita de luciu, reactii alergice, urticarie, eczeme si pierdere in greutate. Cateodata nu vei observa aceste manifestari decat atunci cand animalul este infestat cu foarte multi paraziti.
Nu uita insa de riscul transmiterii acestor paraziti la tine sau familia ta. La oameni infestarea cu paraziti transmisi de animale se poate manifesta prin: probleme digestive, boli ale plamanilor sau ficatului, orbire partiala sau totala, mancarimi si eczeme ale pielii.
Chiar si animalele tratate preventiv cu medicamente antiparazitare pot sa aiba paraziti. Antiparazitarele pot sa nu actioneze pe toate speciile de paraziti, sau pot exista paraziti care au devenit rezistenti la anumite substante sau doze.
Pentru a proteja sanatatea companionului tau, dar si sanatatea ta si a familiei tale, depune la Synevovet o proba de fecale pentru examenul coproparazitologic cel putin o data pe an. Daca animalul este inca tanar sau nu este deparazitat regulat, atunci solicita acest examen de cel putin 2 ori pe an.