Examenul histopatologic
Incepand cu 01.10.2012, examenul histopatologic a fost introdus in gama de teste oferita de Laboratorul Central Synevo Vet.
Examenul histopatologic urmareste investigarea microscopica a leziunilor, de catre medicul anatomo-patolog, a probelor tisulare prelevate in timpul interventiilor chirurgicale, microchirurgicale si a organelor sau tesuturilor de la animalele moarte/eutanasiate/abatorizate.
Examenul histopatologic este format din mai multe etape succesive. Toate etapele sunt importante si se efectueaza in ordinea urmatoare: examinarea macroscopica a probei/probelor, esantionarea probei/probelor, histoprocesarea (fixarea in formol 10%, includerea la parafina, sectionarea la microtom a blocurilor de parafina, colorarea standard Hemtoxilina-Eozina H&E), examinarea microscopica a lamei/lamelor colorate H&E, stabilirea si elaborarea rezultatului histopatologic.
Examenul histopatologic conventional (clasic) poate fi urmat de teste complementare (coloratii speciale etc.) in functie de caz.
Cine stabileste tipul de teste complementare? Medicul anatomo-patolog, conform unor algoritmi de diagnostic, numai dupa examinarea microscopica a lamei/lamelor colorate standard H&E si in conjunctie cu informatiile medicale primite (imagistice, biochimice, clinice etc.) la receptia probei/probelor.
Conditii de conservare si transport probe tisulare:
- Recipient din material plastic, cu inchidere etansa, cu eticheta cu datele de indentificare a pacientului, denumirea piesei chirurgicale;
- Timp minim de ischemie (durata de timp intre momentul prelevarii si momentul imersiei in fixator/formol tamponat 10%): cateva secunde - maxim 10 minute pentru piese mici, maxim 1 ora pentru piese mari;
- Fixare in formol 10%, intr-un volum de cel putin 2 - 10 ori mai mare decat cel al probei;
- piesa recoltata va cuprinde o portiune cat mai mare din leziune (eventual leziunea in totalitate), cu o parte din tesuturile sanatoase inconjuratoare. - In cazul in care nu este disponibil imediat fixatorul (Formol tamponat 10%), pentru a reduce fenomenul de autoliza tisulara:
- piesa chirurgicala mare trebuie pastrata la frigider (~40C) pana la imersia in fixator in timpul cel mai scurt posibil (maxim 24 h); - piesa chirurgicala mica (biopsii, endoscopii etc.) poate fi pastrata la frigider(~40C) in compresa umeda pana la imersia in fixator in timpul cel mai scurt posibil (maxim 24 h);
Sunt interzise expedierea la laborator a pieselor:
- Recoltate din cadavre vechi, nefixate imediat dupa recoltare/interventie chirurgicala, conservate prin congelare;
- Imersate si transportate in ser fiziologic/alcool sanitar;
- Ambalate in eprubete sau recipiente de dimensiuni reduse care deformeaza fragmentul.
Documente medicale care insotesc probele:
- Fisa de insotire a probei/probelor, completata si parafata de medicul operator/clinician;
- Copii documente medicale (examene paraclinice - serologice, imagistice, rezultate histopatologice de la interventii chirurgicale anterioare etc.).
Timpul de eliberare al rezultatului este in majoritatea cazurilor de 10 zile calendaristice de la receptia probei/lor in Laboratorul Central.
In anumite situatii exceptionale (coloratii speciale etc.) termenul de eliberare al rezultatului poate ajunge pana la 14 zile calendaristice. In situatiile care impun depasirea termenului maxim precizat de eliberare a rezultatului va fi contactat si anuntat din timp medicul trimitator.