Teste alergologice de laborator

20 septembrie 2022
Teste alergologice de laborator

Alergia la animalele de companie poate fi diagnosticata prin demonstrarea reactiei imune exagerate la anumite substante din mediu, denumite alergeni. Astfel exista doua abordari in testarea alergologica: testele in vivo si testele in vitro.

Testele in vivo presupun inocularea alergenilor in pielea animalului; la caine si pisica aceasta inoculare se face intradermic, de aici si denumirea de teste intradermice.

Testele in vitro presupun recoltarea si analiza unei probe de ser sau sange, in functie de testul solicitat, si au urmatoarele avantaje fata de testele intradermice:

  • nu este necesara intreruperea terapiei antihistaminice (valabil pentru testarea serologica);
  • reprezinta metode de diagnostic sigure, cu o maxima sensibilitate si specificitate;
  • unii pacienti nu mai au o zona de piele sanatoasa suficient de mare pentru testarea intradermica;
  • in mod normal pacientii nu necesita sedare pentru recoltarea probei de sange;
  • nu este necesara tunderea unei suprafete mari de blana.

Testele serologice presupun identificarea imunoenzimatica a anticorpilor Ig-E alergen-specifici. Laboratorul Synevovet ofera 3 tipuri de teste serologice:

  1. Pretest alergii – cuantifica anticorpii IgE specifici pentru urmatoarele grupe de alergeni: acarieni (de mucegai alimentar si de praf), fungi (inclusiv cei de determina “febra de fan” si mucegaiurile), mix de polen, hematofagi (purici si capuse).
  2. Alergeni anuali – cuantifica anticorpii IgE specifici pentru urmatorii alergeni individuali: Dermatophagoides farinae, D.pteronyssinus, Tyrophagus, Acarus – acarieni de praf si de mucegai; Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Penicillium – fungi, inclusiv cei ce determina “febra de fan” si mucegaiurile.
  3. Alergeni sezonieri – cuantifica anticorpii IgE specifici pentru urmatoarele plante si arbori: golomat, paiusul de lunca, raigra, timoftica, iarba cailor, secara, pelin, patlagina, urzica, macris, mesteacan, salcie.

Testele sangvine celulare reprezinta implementarea celor mai recente cercetari in domeniul testarii alergologice in vitro si sunt disponibile doar in anumite laboratoare specializate, care detin patent-ul metodei si aparatura necesara. Aceste teste – BDT si LTT - reusesc sa imbine avantajele testelor serologice cu cele ale testelor intradermice, cuantificand atat raspunsul umoral, cat si raspunsul celular la alergeni.

Testul de degranulare a bazofilelor (BDT) este un test de provocare in vitro cu relevanta clinica mare pentru hipersensibilitatea de tip imediat; detecteaza cantitativ reactia inflamatorie alergen-indusa dupa incubarea sangelui animalului hipersensibilizat in contact cu extractul de alergen.

Are avantajul ca detecteaza atat IgE alergen-specifice legate de celule, precum si degranularea directa prin mecanisme non-IgE. Nu este influentat de eventuala prezenta a anticorpilor IgG alergen-specifici care interfera cu determinarea de IgE specifice fata de anumite medicamente si alergeni alimentari. Daca se suspicioneaza un alergen nativ acesta poate fi trimis impreuna cu proba pentru testare. Se recomanda totusi intreruperea oricarui tratament cu corticosteroizi sau antihistaminice cu cel putin 2 saptamani inainte de recoltarea probei pentru test.

Synevovet ofera urmatoarea gama de teste BDT:

  1. BDT-acarieni (acrieni de praf: Dermatophagoides pteronyssinus, D.farinae; acarieni paraziti ai cerealelor: Acarus siro).
  2. BDT-alimente (lapte, ou, soia, grau, orez; carne de vita, porc si oaie).
  3. BDT-fungi (Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Rhizopus nigricans, Trichophyton mentagrophytes, Mucor mucedo, Candida albicans).
  4. BDT-insecte (albina, viespe de camp, viespe cu cap lung, purici de pisica).
  5. BDT-pneumoalergeni - Dactylis glomerata (Golomat), Phleum pratense (Timofica), Lolium perenne (Raigrasul peren – iarba de gazon), Poa pratensis (Firuta), Festuca pratensis (Paius de livada), Anthoxanthum, Secale cereale (Secara), Artemisia vulgaris (Pelin).
  6. BDT-substanta suspicionata (proba se trimite insotita de 2-3g sau 1mL de alergen nativ).

Pentru testarea BDT este nevoie de minim 5 mL sange-EDTA (preferabil 10 mL), este contraindicata refrigerarea probei si aceasta trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp la laborator.

Testul de transformare limfoblastica (LTT) este in acest moment singura metoda de laborator de determinare a sensibilizarii celulare specifice (hipersensibilitatea de tip IV). Principiul LTT se bazeaza pe faptul ca limfocitele care au fost sensibilizate anterior fata de un anumit antigen prolifereaza si se transforma in blasti atunci cand sunt expuse din nou la acelasi antigen. O reactie pozitiva la LTT demonstreaza existenta limfocitelor antigen-specifice (celule cu memorie) in sangele pacientului. La fel ca si la BDT, pot fi folositi alergeni nativi (substantele suspicionate). Tratamentul antihistaminic nu trebuie intrerupt inaintea recoltarii probei, insa se recomanda intreruperea oricarui tratament cu corticosteroizi cu cel putin 2 saptamani inainte.

Intervalul optim de efectuare a LTT este de 10 zile pana la 6 saptamani de la episodul alergic; daca se recomanda LTT mai tarziu este posibil sa se obtina rezultate fals negative.

Synevovet va ofera urmatoarele teste LTT:

  1. LTT-acarieni (acrieni de praf: Dermatophagoides pteronyssinus, D.farinae; acarieni paraziti ai cerealelor: Acarus siro).
  2. LTT-alimente (lapte, ou, soia, grau,orez; carne de vita, porc, oaie).
  3. LTT-fungi (Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Cladosporium herbarum, Penicillium notatum, Rhizopus nigricans, Trichophyton mentagrophytes, Mucor mucedo, Candida albicans).
  4. LTT-metale (cupru, nichel, staniu, crom).
  5. LTT-substanta suspicionata (proba se trimite insotita de 2-3g sau 1mL de alergen nativ).

Pentru testarea LTT este nevoie de minim 5 mL sange-Li-heparinat (preferabil 10 mL), este contraindicata refrigerarea probei si aceasta trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp la laborator.

Serul de desensibilizare pentru alergenii specifici pacientului este un serviciu ce poate fi solicitat odata cu solicitarea testarii alergologice de laborator. Astfel se prepara un ser pentru imunoterapia specifica, care va contine toti alergenii la care animalul s-a dovedit a fi hipersensibil. Serul este livrat impreuna cu schema de desensibilizare (dozele si intervalele dintre administrari) si este considerat a fi cea mai sigura si eficienta metoda de tratament pentru alergie, cu rezultate de lunga durata.

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet