Termeni din hematologie (I)

20 septembrie 2022
Termeni din hematologie (I)

Anemie:
1)   O scadere sub limita de referinta a masei totale circulante de celule rosii.
2)   O scadere a concentratiei de hemoglobina, hematocrit sau eritrocite sub limitele normale.

Anizocitoza:

Variatia marimii celulelor, de obicei a eritrocitelor. Cel mai des se observa in anemia regenerativa, deoarece reticulocitele (eritrocitele tinere) sunt celule mai mari decat eritrocitele mature.


Aplastic:
Stoparea formarii de celule sangvine. In anemia aplastica maduva hematogena stopeaza formarea de eritrocite, leucocite si trombocite. Este o disfunctie grava si rara, declansata de obicei de toxice si anumite medicamente.


Buffy coat:
Termen preluat din limba engleza, reprezinta stratul de leucocite, trombocite si in cazul in care exista si celule eritroide nucleate (precursori eritrocitari) care sedimenteaza imediat deasupra eritrocitelor in sangele integral lasat la sedimentat sau centrifugat. Frotiurile efectuate din buffy coat concentreaza toate aceste elemente sangvine, fiind de un real folos cand se doreste examinarea microscopica cu predilectie a acestora.


Corpusculi Döhle:

Corpusculi mici, rotunzi sau ovalari, de culoare gri-albastruie, in citoplasma neutrofilelor. Sunt rezultatul unei maturari prea rapide a neutrofilelor, fiind resturi de ARN neutilizat. Se observa in starile toxice sau in cazul administrarii unei substante care afecteaza metabolismul. Se pot observa in citoplasma neutrofilelor toxice, in starile de inflamatii acute sau foarte puternice.


Corpusculi Heinz:

O masa intraeritrocitara de globina denaturata, de forma neregulata. In frotiurile colorate se prezinta ca arii clare adiacente marginii citoplasmatice, sau deformand citoplasma. In eritrocitele lizate corpusculii Heinz raman adesea atasati de membrana si apar rotunzi si albastri. Se formeaza din cauza anumitor medicamente oxidante si substante chimice care determina anemii hemolitice. Se vizualizeaza cel mai bine in coloratii supravitale si se observa mai des la pisica decat la caine. Au o semnificatie majora cand sunt asociati unei hemolize (anemie hemolitica determinata de stres oxidativ).

Corpusculi Howell-Jolly:

Corpusculi mici, rotunzi si compacti in eritrocite, considerati a fi remanente nucleare, situati de obicei excentric. Se observa adesea in anemiile regenerative si in disfunctiile splenice (splina este responsabila de eliminarea lor). Se observa in procente mici si in eritrocitele pisicilor si cailor sanatosi. La cainii splenectomizati numarul lor creste.
Pot fi confundati de catre examinatorii neexperimentati cu Haemobartonella felis(actualmente denumita Mycoplasma haemofelis), desi diferentele de aspect sunt multiple.
  
Hipocromazie: 
Termen care aplicat seriei eritrocitare semnifica o scadere notabila o intensitatii cromatice specifice hemoglobinei. Acest fapt poate di cauzat fie de grosimea mica a celulei, scaderii concentratiei de hemoglobina, sau ambelor fenomene. Normocrom sau normocrazie semnifica o culoare normala a hemoglobinei. 

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet