Importanta efectuarii unui examen coproparazitologic corect

20 septembrie 2022
Importanta efectuarii unui examen coproparazitologic corect

Un examen coproparazitologic realizat corespunzator reprezinta un diagnostic corect si in consecinta, un tratament adecvat. Aceasta investigatie vine atat in ajutorul medicului veterinar clinician in confirmarea/infirmarea  unor suspiciuni, cat si a proprietarului pentru evaluarea starii de sanatatea a companionului sau.

In cadrul laboratorului Synevovet, examenul coproparazitologic se realizeaza prin metoda flotatiei cu solutie salina suprasaturata si prin examinare directa pe lama.

Caz: In luna ianuarie, s-a solicitat un examen coproparazitologic pentru un caine din rasa Brac german, mascul, in varsta de 1 an (nu se cunoaste contextul clinic).

Rezultatele obtinute

  • Examenul coproparazitologic s-a realizat prin 2 metode diferite:
  • Metoda flotatiei cu solutie salina suprasaturata (densitate  = 1.18 – 1.2) prin care s-au pus in evidenta ouale de Toxocara canis
  • Metoda examenului microscopic direct (intre lama si lamela) –  prin care s-au pus in evidenta chisturile de Giardia lamblia.

Avand in vedere rezultatele diferite obtinute in urma examinarii prin cele doua metode se poate concluziona ca cea mai corecta abordare pentru un examen coproparazitologic complet si fidel este folosirea ambelor procedee. Trebuie tinut cont de faptul ca prin examinarea microscopica directa se pot observa ouale de paraziti doar in infestatiile masive, insa se pot depista chisturile de Giardia, in timp ce la examinarea prin metoda flotatiei se pot observa ouale de paraziti chiar si in infestatiile medii sau usoare, insa nu se pot depista chisturile de Giardia deoarece acestea se sparg in solutia salina suprasaturata.

Laboratorul Synevovet doreste o imbunatatire continua a calitatii serviciilor oferite. Din acest considerent, incepand cu luna martie 2012 tehnica de lucru a fost modificata  prin introdecerea unor mini-sisteme de prelucrare a probelor. Principiul metodei se bazeaza pe filtrarea probei utilizand o solutie de formaldehida. In urma centrifugarii se obtine un sediment clar, cu mai putine impuritati, in care sunt concentrate elementele parazitare.

Prin examinarea la microscop a sedimentului se pot surprinde:

  • trofozoiti (Giardia lamblia)
  • chisturi (Giardia lamblia)
  • oochisturi (Isospora spp., Cryptosporidium spp.)
  • oua (nematode – Toxocara canis, Trichuris vulpis; cestode – Dipylidium caninum, Taenia spp.,  trematode – Alaria alata s.a.)
  • larve (Strongyloides stercolaris)

Aceasta noua tehnica are un grad mare de fidelitate deoarece poate surprinde toate stadiile de dezvoltare ale parazitiilor si reuneste cele doua metode ( cea a flotatiei si cea a examinarii directe) intr-una singura.

Poze originale realizate in laboratorul Synevovet:

 

Fig.1 – Toxocara canis

Fig.1 – Toxocara canis

 

Fig.2 – Isospora canis

Fig.2 – Isospora canis

Dr. Cristina Balan

Medic veterinar - Synevovet