Animalul tau si medicamentele de uz uman

21 septembrie 2022
Animalul tau si medicamentele de uz uman

Te gandesti sa-i dai cainelui tau o pastila de aspirina pentru a-i alina durerea? Sau sa-i dai pisicii un paracetamol cand are febra? Mai gandeste-te o data. Analgezicele de uz uman (ibuprofen, aspirina, paracetamol etc) sunt periculoase si pot chiar sa provoace moartea animalului.

Chiar daca paracetamolul te ajuta pe tine cand ai o durere de cap, o singura pastila poate sa omoare o pisica. Medicamentele de uz uman nu sunt concepute pentru organismul animalelor. Pentru ca metabolismul cainilor si pisicilor nu proceseaza la fel aceste substante ca si organismul uman, ele pot sa provoace boli de ficat, rinichi sau alte organe.

Veterinarul este singurul care poate prescrie medicamentul si doza potrivita pentru companionul tau atunci cand acesta are dureri sau febra.

Totusi, stim cu totii cat de curioase pot fi animalele de companie, asadar exista pericolul ca acestea sa ia o pastila singure, gasita pe jos sau in alta parte. Daca se intampla vreodata acest lucru, sfatul nostru este sa mergeti de urgenta la cabinet veterinar pentru ca animalul sa fie consultat si poate sa ii fie facut si un set de analize veterinare.