Giardia - ce este si cum se transmite
Ce este Giardia?
Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme:
1. Forma vegetativa (trofozoit) caracterizata prin prezenta unui disc adeziv ventral (ventuza) cu ajutorul caruia Giardia se ataseaza de mucoasa intestinului subtire.
2. Forma chistica (chist de Giardia). Chisturile de Giardia au forma ovalara (forma unui ou) si sunt importante pentru ca prin intermediul lor se realizeaza transmiterea Giardiei de la o gazda la alta.
Cum se transmite Giardia?
Boala transmisa de parazitul Giardia se numeste Giardioza si este o zoonoza (se poate transmite de la om la om, animal la animal sau animal la om). Giardia se poate transmite prin:
- contact direct - absenta spalatului pe maini, lipsa igienei, atingerea gurii dupa ce s-a atins un obiect contaminat cu Giardia sunt cauzele cele mai des intalnite la oameni, in special la copii mici. Puiutii de caine sau pisica explorand mediul inconjurator prin miros si atingere, intra in contact cu diferite obiecte sau chiar cu materiile fecale de la alte animale care pot fi contaminate cu Giardia.
- consum de apa - apa din balti, puturi, fantani, rauri, lacuri, apele curgatoare si orice apa nefiltrata poate fi rezervor si sursa de contaminare cu Giardia atat la oameni cat si la caini, pisici sau alte animale domestice sau salbatice.
- consum de hrana - fructele sau legumele care intra in contact cu solul si apele curgatoare, consumate fara sa fie bine spalate, pot duce la infestare cu Giardia.
Giardia este un parazit foarte rezistent in special in conditii de umezeala. Chisturile de Giardia, in mediu umed, pot rezista pana la 3 luni la temperatura de 18°C.
Cum se manifesta Giardia? Care sunt semnele clinice ale Giardiei?
Tineretul (copii, puii de caine, pisica sau alte animale) este cel mai sensibil la infestarea cu Giardia. La animalele infestate cu Giardia se pot intalni urmatoarele semne clinice:
- diaree acuta sau cronica care uneori poate fi sangvinolenta;
- deshidratare;
- lispa poftei de mancare;
- slabire;
- letargie;
- stagnarea cresterii.
La cainii si pisicile tinere, netratate la timp, starea generala de sanatate se poate agrava si poate surveni chiar moartea.
Cum pot sa descopar daca pisica sau cainele meu are Giardia? Cum se poate diagnostica Giardia?
Diagnosticul Giardiei este posibil prin examinarea microscopica a fecalelor (examen coproparazitologic) dar si prin metoda ELISA (metoda imunoenzimatica de detectare a antigenului Giardia in fecale). Laboratorul veterinar Synevovet efectueaza examenul coproparazitologic printr-o noua tehnica, cu acuratete mult mai ridicata fata de metodele clasice, prin care se pun in evidenta atat trofozoitii cat si chisturile de Giardia.
Ambele metode de diagnostic pot fi efectuate in laboratorul veterinar Synevovet.
Bolile parazitare la caini si pisici sunt des intalnite in practica veterinara. Se recomanda efectuarea periodica a examenului coproparazitologic la caine si pisica la fiecare 4-6 luni.
Sanatatea companionului patruped este si sanatatea dumneavoastra si a copiilor dumneavoastra!