Alimentatia cainelui cu diabet zaharat

21 septembrie 2022
Alimentatia cainelui cu diabet zaharat

Nu exista o dieta universala a cainelui cu diabet zaharat, insa exista o serie de diete recomandate cainilor cu aceasta afectiune. Elementele cheie in alimentatia unui astfel de pacient sunt:

  • hrana sa nu contina carbohidrati simpli (zahar, paine, cartofi, orez etc) sau in cazul hranei comerciale pentru caini – sa nu contina surse de carbohidrati simpli (ex. orez);
  • sa fie echilibrata si completa nutritional;
  • hrana sa fie administrata la intervale regulate de timp si in cantitati prestabilite;
  • sa fie palatabila (gustoasa) pentru a mentine un apetit normal si constant.

Cel mai important factor in dieta unui caine diabetic ramane insa asigurarea unui consum regulat al portiei de hrana prestabilite. Cheia este hranirea cainelui cu aceeasi cantitate din aceeasi hrana la aceeasi ora in fiecare zi! Doar astfel poate fi controlata corespunzator hiperglicemia si ajustata doza de insulina.

In general, obiectivele dietei alimentare in diabetul zaharat sunt urmatoarele:

  • Optimizarea greutatii corporale a cainelui (scaderea sau cresterea in greutate, in functie de caz).
  • Minimizarea hiperglicemiei dupa hranire.
  • Controlul nivelului de grasimi din sange.
  • Ajustarea dietei in functie de eventualele boli concurente ale cainelui (pancreatita, insuficienta renala, boala gastrointestinala etc.).

Optimizarea greutatii corporale

Cainilor diabetici obezi ar trebui sa li se administreze o dieta cu mai putine calorii, conceputa pentru a ajuta cainele sa slabeasca. Dietele cu continut crescut de fibre sunt indicate in acest scop. Indiferent de dieta insa, este intotdeauna recomandat sa restrictionati cantitatea de grasimi alimentare pe care cainele le consuma. Mai putin de 30% din caloriile consumate ar trebui sa provina din grasimi.

In cazul cainilor subponderali, care ar trebui sa mai castige in greutate, prioritatea este revenirea la o masa corporala optima si mentinerea masei musculare. Astfel de caini s-ar putea sa nu reuseasca sa -si atinga greutatea optima daca sunt hraniti cu o dieta bogata in fibre – s-ar putea chiar sa continue sa slabeasca. De aceea, ei ar trebui hraniti cu o hrana de buna calitate, cu un continut caloric ridicat si un continut de grasimi ceva mai mare, pentru a va asigura ca revin la greutatea normala.

Cabinete veterinare

Minimizarea hiperglicemiei dupa hranire

In mod normal o dieta bogata in fibre imbunatateste controlul glicemiei la un caine diabetic. Dezavantajul este ca o cantitate crescuta de fibre nu este potrivita in alimentatia unui caine diabetic slab, pentru ca il va impiedica sa recastige greutatea pierduta. In plus, dieta bogata in fibre poate sa determine la unii caini lipsa poftei de mancare, diaree si balonare.

Cele mai recente studii in domeniu au demonstrat ca dieta bogata in fibre este cea mai indicata in cazul cainilor supraponderali, in timp ce pentru cainii subponderali cea mai buna varianta este o dieta cu un continut normal de fibre.

Indiferent de mancare, este foarte importanta sursa carbohidratilor (zaharurilor) din componenta sa. Hrana si recompensele ce contin zaharuri simple (biscuiti, bombonele, chiar si cele special concepute pentru caini) ar trebuie evitate intotdeauna. Se recomanda carbohidratii complecsi (ex. sorg sau porumb) si evitarea celor cu indice glicemic ridicat (ex. orez).

Deoarece cainii sunt animale omnivore, acestia pot tolera cantitati crescute de carbohidrati mai bine decat pisicile. Din acest considerent se recomanda o dieta cu un continut moderat restrictionat in carbohidrati, pentru a ajuta cainele sa mentina un nivel constant al glicemiei.

Controlul nivelului de grasimi din sange

Unui caine diabetic se recomanda sa-i administrati o dieta cu cel mult 30% din calorii provenind din grasimi. Nivelul grasimilor din sange poate fi controlat printr-o analiza de sange pentru trigliceride serice si colesterol. Se recomanda recoltarea sangelui la minim 8 ore de la ultima masa (preferabil dimineata devreme). Prezenta unui nivel crescut a grasimilor in sange (hiperlipidemie) este direct asociata cu un risc crescut de pancreatita. Daca nivelul grasimilor din sange nu este mentinut sub control, este foarte probabil ca diabetul sa se complice cu o pancreatita. Daca cainele diabetic are deja si afectiuni pancreatice, exista in cabinetele veterinare tipuri de hrana uscata special formulata pentru probleme gastrointestinale, cu un continut scazut de grasimi (maxim 15% din caloriile totale). Cel mai adesea cainii o mananca cu placere.

Dietele hiperproteice pentru cainele diabetic

Inca nu s-a determinat cu exactitate nivelul optim de proteine recomandat in alimentatia cainilor diabetici. Nu exista insa cercetari precum ca nivelul acestora in ratia cainilor diabetici ar trebui sa fie diferit fata de cea a cainilor sanatosi. Totusi, avand in vedere ca in cazul unui caine diabetic se urmareste scaderea concentratiei de grasimi sau de carbohidrati din hrana, aceasta trebuie suplimentata energetic prin aportul de proteine.

Concluzie

Nu toti cainii diabetici trebuie hraniti cu o dieta bogata in fibre. Multi caini se simt foarte bine daca li se administreaza o hrana de intretinere pentru adulti cu un continut mai mic de carbohidrati si mai mare de proteine. O alimentatie bine stabilita - adica un anume tip de mancare administrat la intervale regulate si in cantitati constante, este in general mult mai important in gestionarea diabetului decat tipul particular de hrana ales.

Un test de sange foarte important in monitorizarea diabetului este fructozamina. Acest parametru biochimic se determina dintr-o proba de sange si reflecta foarte bine daca glicemia pacientului diabetic este bine gestionata. Spre deosebire de glucoza serica, care reflecta nivelul glicemiei din momentul prelevarii probei, fructozamina reflecta nivelul glicemiei din ultimele 2 saptamani premergatoare prelevarii de sange.

De altfel in cazul cainelui diabetic se recomanda un profil biochimic de monitorizare (care sa includa obligatoriu glucoza serica, fructozamina, trigliceride serice si colesterol) o data la 2-3 luni sau chiar mai des, in functie de starea de sanatate a pacientului.

Dr. Natalia Radulov, medic veterinar Synevovet