Infectiile urechii la caine si prevenirea lor

21 septembrie 2022
Infectiile urechii la caine si prevenirea lor

Cainii, in special cei cu urechile lungi si cazute (Cocker, Basset Hound etc) sunt predispusi la diverse tipuri de infectii auriculare (denumite medical otite). Cele mai adesea acestea sunt favorizate de acarienii auriculari (ex. Otodectes spp.). Acarienii auriculari sunt paraziti microscopici care “sapa” in ureche, creand medii optime de implantare pentru bacterii si fungi. Urechile umede si murdare observate deseori in infectiile parazitare cu acarieni sunt mediul propice de crestere pentru aceste microorganisme. Infectiile bacteriene si fungice mai pot fi cauzate si de iritatia produsa de noroi si acumularea de cerumen, apa sau sampon in ureche, corpi straini sau rani. O alta cauza a otitei poate fi alergia, mai ales la cainii predispusi la alergii (cainii din rasele cu par alb dar nu numai).

veterinar

Cainele cu infectie auriculara va avea tendinta sa-si scuture urechile si sa si le scarpine foarte des, sau chiar sa-si frece urechile de mobila sau de podea, in incercarea de a scapa de senzatia de mancarime si disconfort. Poate de asemenea sa isi tina capul inclinat intr-o parte (de obicei pe partea cu urechea afectata) . In interiorul urechii pielea conductului auricular va fi rosie si tumefiata si va prezenta depozite maronii, urat mirositoare. La atingere urechea va fi mai calda decat de obicei si deseori cainele nu va permite sa-i fie atinsa urechea.

Infectiile bacteriene si fungice cel mai adesea nu raspund la un simplu tratament si se pot agrava fara terapie corespunzatoare. Inainte de inceperea oricarui tramanent medicamentos se recomanda prelevarea de secretii auriculare pentru culturi  bacteriene si fugice. Prelevarea de probe trebuie efectuata de personal medical specializat, deoarece o proba incorect recoltata poate da rezultate eronate sau negative. Tratamentul pentru infectia auriculara va fi apoi prescris de medicul veterinar al cainelui pe baza rezultatelor de laborator – antibiograma si/sau antifungigrama.

Amanarea tratamentului sau tratamentul necorespunzator si ineficace poate duce la complicatii precum hematomul (o colectie de sange mare, localizata sub piele, cauzata de obicei de scarpinatul intens si scuturarea capului), cronicizarea infectiei, afectarea auzului, extinderea infectiei catre urechea medie si interna cu probleme de echilibru etc.

Pentru a preintampina astfel de probleme trebuie sa toaletezi regulat urechile cainelui tau. In cazul in care observi acumularea de cerumen si mizerie curata-i urechile cu ajutorul degetului si unui tampon de vata inmuiat in apa oxigenata sau solutie speciala de curatat urechile (disponibila sub diferite denumiri in pet-shopuri). In timpul baii protejeaza-i conductul auditiv cu tampoane de vata (pentru a preintampina patrunderea apei in urechi). Dupa baie ai grija sa verifici daca urechea este uscata in interior. Apa stagnanta in ureche (mai ales in cazul urechilor cazute, care nu se aerisesc natural)  creaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si fungilor (ciupercilor). Daca ai un caine cu mult par in conductul auditiv (ex. Caniche, Bichon) roaga-ti veterinarul sa-i smulga acele fire de par pentru ca  favorizeaza acumularea de cerumen si mizerie si mentin umezeala. Nu taia acele fire de par pentru ca radacinile ramase vor irita mai apoi pielea fina din acea zona. Si nu in ultimul rand, aloca-ti cateva minute in fiecare saptamana pentru a verifica starea urechilor companionului tau.

Dr. Natalia Radulov, medic veterinar Synevovet