Pericolele sarbatorilor de iarna pentru animalele de companie
Vin sarbatorile de iarna si fiecare familie incepe pregatirile culinare si ornamentale in casele lor. Daca din familia dvs face parte si un patruped iata cateva sfaturi utile pentru a evita "celebrele" indigestii cauzate de mancarea bogata in grasimi dar si alte probleme medicale de care poate sa sufere cainele sau pisica dvs.
Mancarurile precum sarmalele, carnatii, caltabosii, toba, chiftelutele, carnea de curcan, carnea de porc, sosurile, mezelurile, dar si altele, pot fi extrem de daunatoare animalului dvs de companie.
Cainii pot suferi de inflamatia pancreasului (pancreatita) din cauza mancarurilor bogate in grasimi, cu care ei nu sunt obisnuiti. Daca intrebati medicul veterinar o sa va spuna ca desi cazuri de pancreatita se intalnesc pe tot parcursul anului, cele mai multe sunt in preajma sarbatorilor de iarna. In cazurile "fericite" aceste mancaruri pot cauza o voma usoara si diaree, iar aceasta problema se poate rezolva printr-o dieta alimentara. In functie de toleranta organismului animal la grasimi, aceste semne digestive se pot agrava si pot trece de la o pancreatita usoara spre o pancreatita severa si chiar spre moartea animalului. Daca observati semne clinice precum varsaturi repetate, diaree, abdomen umflat si tare la atingere (acest tip de abdomen este extrem de dureros), depresie generala, deshidratare, atunci mergeti imediat la medicul dvs veterinar.
Pancreatita acuta este o urgenta medicala!!!
Alte bunataturi precum ciocolata sau nucile de macadamia, pot fi de asemenea periculoase pentru companionul dvs. Ciocolata contine o substanta numita teobromina - asemanatoare cofeinei, care in doze mari poate provoca convulsii puternice si chiar poate sa duca la moartea cainelui sau a pisicii. Ciocolata neindulcita sau ciocolata amaruie contine cu 50% mai multa teobromina decat ciocolata cu lapte. Daca este suspectata intoxicatia cu ciocolata, animalele trebuie duse imediat la medicul veterinar pentru a opri convulsiile si pentru a elimina ciocolata din stomac prin inducerea vomei.
Nucile de macadamia nu sunt atat de periculoase precum ciocolata insa pot induce semne de paralizie in special pe trenul posterior. De cele mai multe ori cainii nu se pot ridica si nu se pot tine pe picioarele din spate, musculatura este incordata, muschii tremura si se poate observa chiar si umflarea articulatiilor. Deocamdata nu este cunoscuta substanta care determina aceasta intoxicatie la caini dar se stie ca chiar si 2-3 nuci de macadamia pot provoca aceste simptome neplacute. Din fericire cainii se recupereaza foarte bine dupa aproximativ 48h chiar si fara instituirea unui tratament.
Un alt produs cu o toxicitate chiar mai ridicata decat ciocolata este reprezentat de struguri si stafide. Aceste fructe consumate de catre cainele dvs pot duce la imbolnaviri grave precum insuficienta renala. Simptomele clinice sunt reprezentate de voma si diaree care se declanseaza la cateva ore dupa ingerarea fructelor. Semintele de struguri pot fi vazute in voma sau scaunul animalului. Animalul este slabit, refuza mancarea si bea prea multa apa. Insuficienta renala acuta poate sa apara dupa 24-48h cu consecinte grave pentru restul vietii cainelui. Inca nu este cunoscuta substanta toxica si nici mecanismul de actiune al acesteia. Nu se cunoaste nici cantitatea care declanseaza aceste simptome. Se stie faptul ca aceste semne clinice la caini pot fi declansate oricand, chiar daca in trecut acel caine a mai mancat struguri sau stafide si nu a prezentat niciun semn de boala.
Ornamentele din casa precum si jucariile de langa bradut destinate copiilor sau chiar animalelor dvs de companie pot reprezenta un alt pericol pentru sanatatea lor.
Craciunita, cunoscuta in intreaga lume ca floarea sarbatorilor de Craciun, crenguta de vasc, aducatoare de noroc si belsug, dar si ilicele (stejarul vesnic verde), daca sunt ingerate de animalele de companie pot provoca iritatii orale dar si gastrointestinale.
Nu sunt rare nici cazurile de obstructie a esofagului cu hartie de impachetat cadouri, panglici, ornamente de brad, jucarii de mici dimensiuni, mingi etc. Daca ati impachetat ceva gustos, cainii nu vor ezita sa manance ambalajul doar ca sa ajunga la continut. Pisicile devin victime atunci cand inghit accidental o bucata de panglica, pana colorata, sau chiar mingiute cu care se joaca si pe care le urmaresc.
Cateodata, desi dvs incercati sa respectati toate aceste sfaturi, se pot intampla accidente. Daca ati observat ca animalul dvs prezinta unul din semnele clinice mai sus mentionate, nu evitati sa va adresati medicului veterinar chiar si atunci cand este sarbatoare.