Pancreatita acuta la caine
La caine, necroza pancreatica acuta (pancreatita necrozanta) este o afectiune a pancreasului exocrin a carei cauze sunt incomplet elucidate (desi alimentatia constituie un factor important). S-a inregistrat intr-un procent mai mic la pisica. Majoritatea cazurilor la caine implica un proces de necroza extins şi drept urmare produc semne clinice grave. Se poate spune ca pancreatita acuta la caine reprezinta o urgenta medicala.
Acest sindrom si-a primit numele de pancreatita acuta necrozanta din cauza inflamatiei generate de necroza tesutului adipos pancreatic şi adiacent pancreasului. A nu se confunda insa cu pancreatita la majoritatea speciilor de animale, care are o etiologie binecunoscuta, ca de exemplu bacteriana sau parazitara.
Pentru a confirma pancreatita acuta la caine sau alte specii este nevoie de urmatoarele investigatii:
1. Dozarea enzimelor serice (amilaza serica şi lipaza serica). La caine şi pisica se constata de obicei cresterea activitatii acestor enzime in necroza pancreatica, mai ales a lipazei. Insa cresterea ambelor enzime nu este o regula, si pot sa existe şi alte cauze ale cresterii lor. De aceea se recomanda sa se dozeze amandoua. La caine cresc in 1-3 ore de la producerea leziunii. Gradul de crestere a enzimelor depinde de severitatea leziunii pancreatice (variaza de la o crestere usoara la pana la de 3-4x pentru amilaza şi pana la de 2-3x pentru lipaza, desi in cazurile foarte grave se inregistreaza si cresteri de pana la 5-6x).
Un test mai specific şi mai sensibil este testul imunologic pentru lipaza pancreatica specifica (PLI). Acest test se prezinta fie sub forma de test cantitativ - snap rapid ELISA (al cărui rezultat poate fi: normal sau crescut), fie sub formă de test calitativ (cu rezultate numerice).
La pisica dozarea enzimelor serice s-a dovedit a nu fi o metoda foarte sigura pentru confirmarea necrozei pancreatice / inflamatiei.
Testul TLI (Trypsin-like Immunoreactivity) - folosit in special pentru detectarea insuficientei pancreatice, se poate dovedi util in investigarea pancreatitei acute la caine şi pisica, insa nu este la fel de util precum testul PLI. Nivelul crescut de TLI (ex. >35ug/L la caine) se poate inregistra in pancreatita acuta necrozanta. Ca si pentru celelalte teste, se recomanda folosirea lui in combinatie.
2. Alte rezultate de laborator in pancreatita acuta (in general raportate la caine, insa inconstant):
- Hematologie: leucograma de stres cu deviere la stanga; hemoconcentratie.
- Hiperlipidemie (in conditiile privarii de hrana).
- Dezechilibre electrolitice (din cauza vomei si pierderii de HCl).
- Azotemie pre-renala.
- Exsudat aseptic in cavitatea peritoneala.
- Usoara hiperglicemie tranzitorie.
- Hipocalcemie tranzitorie.
MENTIUNE: Necroza hepatocelulara si colestaza pot sa apara secundar pancreatitei acute si acestea trebuie investigate corespunzator.
Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet