Toxoplasmoza si adevarul despre transmiterea acestei boli

09 mai 2023
Toxoplasmoza si adevarul despre transmiterea acestei boli

Toxoplasma gondii este un parazit intracelular care infecteaza teoretic toate speciile de animale cu sange cald, inclusiv oamenii. Pisicile domestice si alte feline sunt gazdele definitive si singurele care pot elimina prin fecale forma infectioasa a acestui parazit. Toate gazdele non-feline (vaca, oaia, porcul, cainele etc, inclusiv omul) sunt gazde intermediare care prezinta chisturi in carne, deci nu pot sa elimine parazitul.

Cum se pot infecta pisicile cu Toxoplasma?

Principala cale de transmitere a T.gondii la pisica si alte carnivore este ingestia chisturilor tisulare din carnea gazdelor intermediare vertebrate (sobolani, pasari etc). In mod similar, principala cale de transmitere a T. gondii la oameni este consumul de carne nepreparata termic corespunzator(carne de vita, oaie, porc etc).

Infectia cu Toxoplasma determina automat boala denumita toxoplasmoza?

Desi rata de expunere la parazit este mare, infectia latenta este mult mai des intalnita decat boala clinica (toxoplasmoza), care este rara. Majoritatea pisicilor, cainilor si oamenilor manifesta un raspuns imun care suprima infectia, insa parazitul persista toata viata sub forma bradizoitilor inchistati in tesuturi. Problemele cu adevarat grave sunt atunci cand omul sau animalul intra in contact pentru prima data cu parazitul in perioada de sarcina, pericolul principal fiind reprezentat de avort.

Desi cainele, pisica sau chiar omul pot sa intre in contact cu acest parazit pe parcursul vietii, de cele mai multe ori nu dezvolta niciun semn clinic de boala – denumita toxoplasmoza.

Cum se poate diagnostica toxoplasmoza la pisica?

In rarele cazuri de boala, lucru posibil mai ales la indivizii imunosupresati, diagnosticul de certitudine al toxoplasmozei necesita identificarea citologica, histologica si imunohistologica a tachizoitilor de T.gondii in efuziunile cavitare, lichidul de lavaj bronhoalveolar sau probele biopsice tisulare. Testele serologice sunt utile in diagnosticul toxoplasmozei, desi interpretarea poate fi complicata. Pentru a ajuta in diagnosticul infectiei acute se recomanda urmarirea titrului de anticorpi in dinamica, prin dozarea titrului IgG si IgM specifici pentru T.gondiiurmata de o a doua dozare 2- 4 saptamani mai tarziu.

Cum se pot infecta oamenii cu Toxoplasma?

Oamenii pot fi infectati prin ingestia chisturilor din carnea insuficient preparata termic, ingestia de alimente contaminate cu pamant sau prin ingestia de oochisti in urma contactului cu legume nespalate, locuri de joaca cu nisip, gradinarit, litiere de pisici etc.

Proprietarii de pisici sunt expusi riscului de infectie prin contactul cu propria pisica pe parcursul fazei de eliminare de oochisti, care are loc in timpul infectiei primare (in primele 2 saptamani dupa ce pisica a intrat in contact pentru prima data cu acest parazit). Oricum, eliminarea de oochsiti dureaza doar 1-2 saptamani la majoritatea pisicilor. Oochistii nu sunt infectanti decat dupa sporulare, care are loc de obicei dupa excretia in fecale. Infectia prin contactul direct cu pisica este putin probabila.

Cum aflati daca pisica dumneavostra va poate infecta cu Toxoplasma?

Daca pisica dvs este o pisica de apartament, riscul ca aceasta sa fi intrat in contact cu acest parazit este foarte mic. De obicei pisicile care au acces liber afara prezinta acest risc, mai ales cele care obisnuiesc sa vaneze si sa consume soreci, sobolani, vrabiute etc.

Daca respectati minime reguli de igiena, este foarte improbabil sa contactati acest parazit de la o pisica. Mai mult decat atat, conform unor studii americane, s-a demonstrat ca femeile care nu detin pisici au prezentat rate de infectie cu acest parazit de pana la 3 ori mai mari decat femeile care detin pisici.

Cel mai simplu test pentru a vedea daca pisica dvs elimina acest parazit in fecale este sa colectati o proba proaspata de fecale intr-un recipient de unica folosinta destinat acestui scop, si sa duceti proba unui laborator veterinar pentru examenul coproparazitologic. Eliberarea rezultatelor unui astfel de test dureaza doar o zi si veti putea sti cu siguranta nu numai daca pisica este eliminatoare de Toxoplasma, ci si daca este eliminatoare de alti paraziti intestinali care pot infesta omul.

Un alt tip de test disponibil in laboratoarele veterinare este detectia anticorpilor IgG si IgM pentru Toxoplasma. Desi medicii veterinari nu recomanda testarea pisicilor sanatoase pentru anticorpi T.gondii, testarea serologica poate fi solicitata de catre proprietarii de pisici din cauza perceptiei acestora asupra riscului de infectie de la propriile pisici, in special in timpul sarcinii femeii.

Interpretarea rezultatelor testului imunologic pentru detectia anticorpilor de Toxoplasma

  1. Pisica fara titruri detectabile de IgG si IgM cel mai probabil nu este eliminatoare de oochisti dar va elimina oochisti cand va fi expusa la parazit pentru prima data. Asigurati-va ca nu hraniti pisica cu carne cruda si nu o lasati sa vaneze animale salbatice, pentru a minimiza riscul infectiei ulterioare.
  2. Pisica cu titru detectabil de IgG cel mai probabil nu este eliminatoare de oochisti si este putin probabil sa elimine oochisti daca este re-expusa la parazit sau imunosupresata. Aceste pisici reprezinta cel mai mic risc pentru sanatatea publica.
  3. Pisica cu titru detectabil de IgM a intrat pentru prima data in contact cu parazitul cu aprox. 2 saptamani in urma si este activ infectata, posibil eliminatoare de oochisti in fecale. Solicitati un examen coproparazitologic.

Ce masuri se pot lua pentru a minimiza riscul infectarii omului?

  • Congelarea sau iradierea carnii pentru a ucide chistii tisulari.
  • Evitarea carnii insuficient preparate termic sau pregatite la microunde.
  • Evitarea produselor lactate nepasteurizate.
  • Spalarea legumelor si locurilor de preparare a mancarii.
  • Purtarea manusilor de gradinarit in timpul lucrului cu pamantul.
  • Litierele de pisica ar trebui curatate zilnic cu apa clocotita si purtand manusi, preferabil nu de catre femeile insarcinate.

Ce masuri se pot lua pentru a minimiza riscul infectarii pisicii?

  • Restrictionarea accesului pisicii afara.
  • Hranirea pisicii cu hrana uscata sau din conserva si prevenirea expunerii la gazdele intermediare ala parazitului (ex. rozatoare, pasari) sau la vectorii mecanici (ex. gandaci).
  • Evitarea dietelor cu carne cruda.
  • Prepararea termica a carnii la minim 70°C pentru a distuge chisturile.

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet

Bibliografie

  1. Greene E.C., Infectious Diseases of the Dog and Cat, Fourth Edition, ed.Elsevier, 2012.
  2. Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., Blackwell's five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, ed. Wiley-Blackwell, 2009.
  3. Foreyt J.W., Veterinary Parasitology Reference Manual, Fifth Edition, ed.Blackwell, 2011.