Consideratii privind anemia la caine

20 septembrie 2022
Consideratii privind anemia la caine

Tabloul clinic al cainilor cu anemie variaza in functie de severitate, timpul de la instalarea anemiei si boala care o determina. Datorita extraordinarei capacitati de compensare a organismului, deseori anemia nu este suspicionata si se descopera la analizele de laborator de rutina. Letargia, intoleranta la efort, inapetenta, desi sunt manifestari comune in anemie, reprezinta semne clinice nespecifice. Din anamneza poate sa reiasa de asemenea: colapsul, sincopa, dovezi ale hemoragiei sau hemolizei ( icterul sau hemoglobinuria).

O examinare clinica amanuntita poate furniza informatii pretioase privind anemia. Rezultatele acestei examinari la cainii cu anemie depind de procesul patologic care sta la baza si de severitatea anemiei. La examinare se pot observa: paloarea mucoaselor, tahipnee, tahicardie, usor murmur cardiac sistolic si modificari ale pulsului (puls femural hiperkinetic). Animalele cu soc hemoragic prezinta cele descrise anterior cu exceptia pulsului, care este slab, extremitatile sunt reci si murmurul cardiac poate sa fie sau nu prezent. Alte semne asociate unor tipuri specifice de anemie includ: icterul (hemoliza), febra (infectioasa, imun-mediata sau boala neoplazica), hemoragiile (tulburari hemostatice, traume), hepatosplenomegalia (boala imun-mediata, neoplazie, torsiune splenica, infectie) si alopecia endocrina (hipotiroidism).

Clasificarea de laborator a anemiei

Clasificarea anemiei este un pas important in determinarea cauzei, celei mai bune optiuni de tratament si a prognosticului.

1. Severitatea in functie de hematocrit

Severitatea

Hct

Usoara

30 - 37%

Moderata

20 - 30%

Severa

10 - 20%

Critica

< 10%

 

Anemiile usoare, aregenerative sunt cel mai adesea cauzate de o boala cronica si nu merita investigate. Anemia de boala cronica la caini nu determina in mod obisnuit un hematocrit <20%, asadar gradarea severitatii anemiei se poate dovedi foarte utila in determinarea cauzei.

2. Regenerativa sau aregenerativa

In cazul unei anemii regenerative avem de-a face cu raspunsul maduvei hematopoietice la pierderea de eritrocite prin cresterea productiei de celule rosii, si dupa 3-5 zile in circulatie se va observa un numar crescut de reticulocite. Reticulocitele se elibereaza in circulatie mai devreme decat s-ar elibera la un animal sanatos, si de aceea pot fi mai mari sau chiar nucleate. Exista cativa indici hematologici care pot indica anemia regenerativa, printre care VEM (volumul eritrocitar mediu) crescut - macrocitoza, RDW (largimea distributiei eritrocitare) crescut, si posibil CHEM (concentratia medie de hemoglobina) scazut - hipocromazia. De asemenea corpusculii eritrocitari Howell-Jolly, normoblastii, policromazia si reticulocitoza. In laboratorul Synevovet toate rezultatele generate de analizorul hematologic automat sunt verificate microscopic pe frotiu sangvin, ceea ce implica si evaluarea morfologiei sangvine.

Reticulocitele sunt in esenta eritrocite tinere, care inca sintetizeaza hemoglobina. Acestea devin eritrocite adulte caind sinteza de hemoglobina s-a finalizat si dimensiunea celulei s-a redus.

Principalele caracteristici ale reticulocitelor sunt urmatoarele:

- Sunt mai mari decat eritrocitele adulte.

- Contin mai putina hemoglobina decat eritrocitele adulte.

- Contin numeroase agregate de ARN ribozomal care imprima o culoare policromatofilica (aceste agregate sunt vizibile dupa coloratii speciale).

 

Fig. Reticulocit (sange canin)

Fig. Reticulocit (sange canin)

Synevovet gradeaza policromazia la caine dupa urmatoarea scara:

Gradul

Celule rosii policromatice (%)

+

1.5 - 4%

+ +

5 - 20%

+ + +

21 - 50%

 

Standardul de referinta pentru clasificarea anemiei ca fiind regenerativa sau aregenerativa este prezenta sau absenta si gradul reticulocitozei. In prezenta anemiei numarul de reticulocite trebuie corectat deoarece este fals crescut cand se raporteaza la numarul scazut de eritrocite ale pacientului anemic. In cadrul laboratorului Synevovet se foloseste o coloratie speciala pentru reticulocite (albastru crezil-briliant) pentru examinarea suplimentara a frotiurilor din probe de sange cu reticulocitoza, si se corecteaza numarul de reticulocite in toate cazurile de anemie regenerativa.

De ce este important sa corectam numarul de reticulocite? Spre exemplu, sa consideram ca procentul de reticulocite ale unui caine este 5. O reticulocitoza de 5% la un caine cu un Hct 20% inseamna de doua ori mai multe reticulocite decat 5% reticulocite la un caine cu Hct 10%. Exista doua modalitati de a corecta procentul reticulocitelor in functie de gradul anemiei:

1. % Rt corectat = % Rt x Hct pacientului / 45

Un procent de reticulocite corectat <1% indica o anemie aregenerativa. Cu cat valoarea corectata este mai mare, cu atat mai mare este raspunsul regenerativ.

2. Nr. total Rt = % Rt x Nr.Eritrocite

Un numar total de reticulocite < 60.000 celule/μL indica o anemie aregenerativa. Cu cat numarul total de reticulocite este mai mare, cu atat mai mare este raspunsul regenerativ.

Aceste doua metode fac exact acelasi lucru (corecteaza in functie de anemie) si ofera aceaasi interpretare.

Posibile cauze ale anemiei regenerative

1. Hemoragia

a. Pierderea de sange supraacuta (minute sau ore) si acuta (ore sau zile) va fi initial aregenerativa. Dezvoltarea unui raspuns regenerativ complet dureaza 5-7 zile dupa instalarea anemiei.

b. Anemia prin hemoragie cronica poate deveni aregenerativa si microcitara (VEM scazut) din cauza deficientei de fier.

c. Hemoragia poate fi determinata de o coagulopatie sau o afectiune locala (ex. tumora, ulcer, trauma).

d. Hemoragia este deseori oculta, de aceea lipsa unei sangerari vizibile nu poate fi un fundament pentru a exclude cauza anemiei.

2. Hemoliza

a. Se poate produce intra- sau extra-vascular, si poate fi determinata de anomaliile eritrocitare intrinseci (precum deficienta de piruvat kinaza sau deficienta de fosfofructokinaza) sau de anomalii eritrocitare extrinseci (anemia hemolitica auto-imuna, intoxicatia cu zinc sau ceapa, hipofosfatemia, intoxicatia cu venin de sarpe, CID).

b. Anemia hemolitica acuta poate fi aregenerativa. Instalarea completa a unui raspuns regenerativ dureaza 5-7 zile dupa instalarea anemiei.

c. Anemia hemolitica imun-mediata poate fi de asemenea aregenerativa daca implica atacul precursorilor eritrocitari din maduva hematopoietica.

d. Pigmenturia, fecalele portocalii sau expunerea la toxine (ceapa, zinc) - constatate la examenul clinic sau din anamneza, cresc probabilitatea unei posibile hemolize. Alte rezultate de laborator care sustin ipoteza hemolizei ca si cauza a anemiei includ: anemia regenerativa marcanta si proteinele totale normale, hiperbilirubinemia, hemoglobinemia, hemoglobinuria, autoaglutinarea eritrocitara, prezenta corpusculilor Heinz sau a numeroase sferocite.

Cand este necesara examinarea maduvei osoase?

Examinarea maduvei osoase este necesara in anemiile aregenerative care nu prezinta o cauza aparenta, prezenta pancitopeniei sau anemiei si neutropeniei, prezenta blastilor sau celulelor atipice la examinarea frotiului sangvin.

Posibile cauze ala anemiei aregenerative

1. Anemia de boala cronica.

2. Insuficienta renala.

3. Endocrinopatiile

a. Boala Addison

b. Hipotiroidismul

4. Anemia hemolitica auto-imuna cu afectarea maduvei osoase (stoparea maturarii sau hipoplazia eritrocitara).

5. Boli ale maduvei osoase precum mielodisplazia, neoplazia hematopoietica, mieloftizia, anemia aplastica (fenilbutazona, estrogen, fenobarbital, radiatii), ehrlichioza, si micoze sistemice.

6. Nutritionale

a. Deficienta de fier

b. Deficienta de acid folic (observata ocazional in afectiunile intestinale severe)

c. Malnutritia sau subnutritia.

7. Hemoragia in stadiu incipient sau hemoliza.

Dr. Natalia Radulov, medic veterinar Synevovet