Analize
Imunologie Caini

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

TSH canin

Calendar icon
Cantitate proba

1 ml

Calendar icon
Metoda

chemiluminiscenta (CLIA)

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

TSH (hormonul de stimulare tiroidiana) este eliberat de glanda hipofiza sub actiunea TRH (hormonul eluberator de TSH). TSH la randul sau stimuleaza productia si eliberarea de T4 din glanda tiroida. T4 activ, prin feedback negativ, inhiba continuarea eliberarii de TRH si TSH.

Hipotiroidismul canin primar este cauzat de distructia testutului tiroidian prin tiroidita imun-mediata sau prin atrofia idiopatica a tiroidei. Hipotiroidismul primar este caracterizat de concentratia crescuta de TSH si concentratia scazuta de T4/T4 liber. Sunt insa si cazuri in care concentratia de TSH este in limite normale, fie din cauza epuizarii productiei hipofizare de TSH, fie din cauza secretiei pulsatile a acestui hormon sau interferentei cu anumite medicamente.

Hipotiroidismul canin secundar este cauzat de productia insuficienta de TSH de catre hipofiza. In aceasta afectiune nu sunt afectate direct celulele foliculare tiroidiene, insa ca urmare a insuficientei de TSH poate rezulta atrofia tiroidiana. Hipotiroidismul secundar este caracterizat de concentratii scazute de T4, T4 liber si concentratii normale de TSH. Etiologia disfunctiei hipofizare in acest caz este cel mai adesea farmacologica. Glucocorticoizii (endogeni – sindrom Cushing sau administrati exogen) si fenobarbitalul sunt exemple de medicamente care inhiba productia de TSH de catre o hipofiza de altfel normala. De aceea anumite substante si boli non-tiroidiene pot mima foarte bine rezultatele de laborator ale unui profil tiroidian specifice hipotiroidismului secundar.

Principalele indicatii ale testarii

  • In conjunctie cu T4 si/sau T4 liber pentru diagnosticul sau excluderea hipotiroidismului primar.
  • Util in diferentierea hipotiroidismului primar de cel secundar.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Restrictie alimentara totala de 8 – 12 h.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se centrifugheaza si se separa serul de celule dupa maxim 1 h de la recoltare.
Se transfera serul intr-un alt recipient fara aditivi (fara anticoagulant, fara gel separator).
Se refrigereaza recipientul cu ser.

Interferente

Valori scazute:

  • Glucocorticoizi, dopamina, ciproheptadina, fenobarbital si carprofen.
  • Depozitare necorespunzatoare a probei.
  • Recoltare pe eprubete cu gel separator.

Valori crescute:

  • Sulfonamide.
  • Levotiroxina.
Bibliografie

Blackwell's five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009
Small Animal Clinical Diagnosis by Laboratory Methods, Willard M.D., Tvedten H., 4th ed, ed. Elsevier, 2004
Duncan & Prasse's Veterinary Laboratory Medicine: Clinical Pathology, Latimer S.K., Mahaffey E.A., Prasse K.W., 4th ed., ed. Blackwell, 2003