Analize
Imunologie Caini

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

T4 total canin

Calendar icon
Cantitate proba

1 ml

Calendar icon
Metoda

chemiluminiscenta (CLIA)

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Secretia hormonilor tiroidieni este reglata prin axul hipotalamo-hipofizo-tiroidian. In cadrul fiziologiei normale, TRH-ul din hipotalamus stimuleaza eliberarea de TSH din hipofiza, care la randul sau stimuleaza secretia de T4 a glandei tiroide. Majoritatea hormonilor tiroidieni eliberati in plasma sunt T4 si doar foarte mici cantitati de T3. Apoi T4 activ (si T3) inhiba eliberarea de TRH si TSH, rezultand inhibitia de tip feedback negativ. Din totalul T4 plasmatic >99% este legat de proteine, restul fiind T4 liber (fT4). Doar fT4 poate patrunde in celulele tesuturilor periferice. T4 legat de proteine constituie depozitul de rezerva pentru fT4, si nivelul de fT4 este mentinut in limite stricte la animalele sanatoase. T3 este forma activa a hormonului tiroidian, formata prin deiodizarea fT4 in interiorul celulei-tinta.

Este important de stiut ca si bolile netiroidiene pot sa determine o scadere a T4 prin legarea deficitara a T4 de proteine si clearance-ul crescut, prin afectarea eliberarii de TSH de catre hipofiza sau a productiei de T4 de catre celulele foliculare tiroidiene. De asemenea exista o serie de medicamente care afecteaza fiziologia tiroidiana. De aceea cainii cu o glanda tiroida sanatoasa, dar care au o boala netiroidiana sau sunt sub tratament cu anumite medicamente pot sa aiba valorile T4 sub limitele de referinta (pseudohipotiroidism).

Principalele indicatii ale testarii

  • Diagnosticul hipotiroidismului.
  • Monitorizarea nivelurilor de T4 la pacientii cu hipotiroidism aflati sub tratament cu suplimente hormonale tiroidiene.
  • In cadrul testelor de stimulare cu TRH/TSH sau de supresie cu T3.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Restrictie alimentara totala de 8 – 12 h.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

  • Se centrifugheaza si se separa serul de celule dupa maxim 1 h de la recoltare.
  • Se transfera serul intr-un alt recipient fara aditivi (fara anticoagulant, fara gel separator).
  • Se refrigereaza recipientul cu ser.

Interferente

Valori scazute:

Medicamente uzuale care pot sa scada T4: carprofen, furosemid, methimazol, fenilbutazona, progestativele, propiltiouracilul, glucocorticoizii, fenobarbitalul, acidul acetilsalicilic.
Mentinerea serului la temperatura camerei sau folosirea tuburilor cu gel separator.

Valori crescute:

Sulfonamide.
Levotiroxina.
Gestatia poate sa creasca nivelul de T4.

Bibliografie
Blackwell's five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009
Small Animal Clinical Diagnosis by Laboratory Methods, Willard M.D., Tvedten H., 4th ed, ed. Elsevier, 2004
Duncan & Prasse's Veterinary Laboratory Medicine: Clinical Pathology, Latimer S.K., Mahaffey E.A., Prasse K.W., 4th ed., ed. Blackwell, 2003