Analize
Biochimie Caini Pisici

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Bilirubina totala

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

spectrofotometrie

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Hemoglobina provenita de la eritrocitele degradate e convertita in bilirubina la nivelul sistemului reticuloendotelial. O cantitate mica de bilirubina este produsa prin degradarea citocromilor si mioglobinei. Bilirubina libera ( negonjugata) este transportata catre ficat, unde este conjugata cu acidul glucuronic si eliminata prin bila. In boli hepatice obstructive, concentratia de bilirubina conjugata din sange creste.

In hemoliza intravasculara, un mare numar de eritrocite este distrus rapid si mecanismul de conjugare al ficatului este suprasolicitat, astfel cantitati mari de bilirubina libera ajung in circulatie.

Disfunctiile hepatocitelor duc la procese inflamatorii care obstructioneaza canaliculele biliare, blocand eliberarea bilirubinei conjugate (bilirubinei directe). Astfel creste nivelul bilirubinei conjugate.

Principalele indicatii ale testarii

Boli hepato-biliare.
Boli hemolitice.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Nu exista.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se recomanda centrifugarea imediat dupa exprimarea coagulului (30-60 min) si separarea serului intr-un recipient simplu, fara aditivi.
Nu expuneti serul la lumina solara directa (determina scaderea concentratiei de bilirubina).

Interferente

Valori scazute:

Expunerea probei la lumina ultravioleta (inclusiv lumina solara).

Valori crescute:

  • Administrarea de propranolol.
  • Hemoliza, lipemie.
Bibliografie

Blackwell’s five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009.
Small animal clinical diagnosis by laboratory methods, Willard M., Tvedten H., ed. Saunders, 2004.