Analize
Biochimie Caini Pisici

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Aspartataminotransferaza

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

spectrofotometrie

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Aspartataminotransferaza este o enzima localizata in citosulul si mitocondriile mai multor tipuri de celule. Cea mai mare concentratie se gaseste in muschiul scheletic, urmat de ficat si muschiul cardiac. Astfel, niveluri crescute de AST indica cel mai adesea leziuni hepatocelulare sau musculare.

Eritrocitele contin o cantitate semnificativa de AST, astfel, nivelul seric poate creste in cazul bolii hemolitice intravasculare. AST se gaseste in celulele renale epiteliale si in tesutul nervos, astfel prezenta acestei enzime poate fi semnalata si in urina sau lichidul cerebrospinal.

Principalele indicatii ale testarii

Boli hepatice.
Leziuni musculare sau necroza.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Nu.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se recomanda centrifugarea si separarea serului/plasmei de celule in maxim 8 ore (daca se depoziteaza la temperatura camerei) si in maxim 48 ore (refrigerat).

Interferente

Valori scazute:

Administrare de metronidazol.
Concentratie serica scazuta de vitamina B6.

Valori crescute:

Administrare de corticosteroizi, fenobarbital, medicamente hepatotoxice (ex. eritromicina, rifampicina, sulfonamide, acetaminofen).
Hemoliza, lipemia.

Bibliografie

Blackwell’s five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009.