Analize
Imunologie Caini

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Anticorpi anti-tiroglobulina (caine)

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

chemiluminiscenta (CLIA)

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Acest test ofera un raspuns definitiv cu privire la hipotiroidismul canin de etilogie autoimuna, chiar si la cainii care nu prezinta inca semne clinice sau paraclinice de boala.

Tiroglobulina este produsa de celulele foliculare tiroidiene si secretata in lumenul folicular. Celulele tiroidiene concentreaza si incorporeaza iodul alimentar in tiroglobulina si o modifica in continuare pentru a produce hormonii tiroidieni. Aproximativ 50% din cazurile de hipotiroidism primar la caine sunt rezultatul tiroiditei limfocitare, care se poate detecta prin masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina.

In hipotiroidismul primar, pe masura ce tesutul tiroidian este distrus progresiv, nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina poate sa scada ca urmare a scaderii productiei de tiroglobulina in glanda.

Urmatoarele rase au un risc crescut de tiroidita autoimuna: Beagle, Borzoi, Golden Retriever, Pointer, Setter englez si Boxer.

Principalele indicatii ale testarii

  • Diagnosticul tiroiditei autoimune la caine.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Nu.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se recomanda centrifugarea imediat dupa exprimarea coagulului (30-60 min de la recoltare) si separarea serului intr-un recipient simplu fara aditivi.

Interferente

Valori scazute:

Depozitarea necorespunzatoare a probei sau depasirea timpului de stabilitate.

Bibliografie

Blackwell's five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009
Veterinary Laboratory Medicine, Kerr G.M., 2nd ed, ed. Blackwell Sciene, 2002.