Analize
Imunologie Caini

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

TLI (Trypsin-like Immunoreactivity) - caine

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

chemiluminiscenta (CLIA)

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Acest test este utilizat pentru diagnosticul insuficientei pancreatice exocrine. Rezultatele acetui test reflecta nivelul de tripsinogen, forma inactiva a tripsinei, din ser. Tripsinogenul este sintetizat si depozitat in celulele acinare pancreatice care in conditii fiziologice elibereaza cantitati mici de tripsinogen in sange.

Tripsinogenul si tripsina nu sunt absorbite la nivelul intestinului. Astfel, concentratia TLI-ului din ser indica cantitatea de tripsinogen eliberata de pancreas. Tripsinogenul si tripsina au o structura asemanatoare, TLI-ul detectand ambele forme, de unde si denumirea de „trypsin-like immunoreactivity”.

Sindromul de insuficienta pancreatica exocrina apare ca urmare a scaderii numarului de celule pancreatice acinare, cauzele frecvente fiind atrofia acinara pancreatica (o boala ereditara la rasa Ciobanesc german) sau pancreatita cronica. Lipsa celulelor acinare duce la o scadere a productiei si eliberarii de tripsinogen la nivel intestinal si sangvin.

Principalele indicatii ale testarii

  • Suspiciune de insuficienta pancreatica exocrina.
  • Diaree cronica.
  • Pierdere in greutate.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Restrictie alimentara totala timp de 8-12 h.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se recomanda centrifugarea si separarea serului de celule imediat dupa exprimarea coagulului (30-60 min).

Bibliografie

Blackwell’s five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009.
Small animal clinical diagnosis by laboratory methods, Willard M., Tvedten H., ed. Saunders, 2004.