Analize

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Testul de transformare limfoblastica (LTT) – alimente

Calendar icon
Cantitate proba

Vacutainer cu Li-Heparina (capac portocaliu)

Calendar icon
Metoda

Imunoenzimatica (EIA)

Blood sample
Specimen recoltat

10 mL sange venos

Informatii generale

LTT este in acest moment singura metoda de laborator de determinare a sensibilizarii celulare specifice (hipersensibilitatea de tip IV).

Principiul LTT se bazeaza pe faptul ca limfocitele care au fost sensibilizate anterior fata de un anumit antigen prolifereaza si se transforma in blasti atunci cand sunt expuse din nou la acelasi antigen.

O reactie pozitiva la LTT demonstreaza existenta limfocitelor antigen-specifice (celule cu memorie) in sangele pacientului.

Principalele indicatii ale testarii

Sensibilizarea de tip celular (hipersensibilitatea de tip IV) la:

  • lapte
  • ou
  • soia
  • grau
  • carne de oaie
  • carne de vita
  • carne de porc
  • orez

Pregatiri speciale pentru recoltare

Intervalul optim de recoltare pentru testul LTT este de 10 zile pana la 6 saptamani de la episodul alergic initial; daca se recolteaza sange mai tarziu este posibil sa se obtina rezultate fals negative.
Se recomanda intreruperea administrarii de corticosteroizi cu cel putin 2 saptamani inainte.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Nu este necesara, se trimite sangele-Li-heparinat ca atare, la temperatura camerei, si trebuie sa ajunga la laboratoarele Synevovet in maxim 2 ore de la recoltare. Este contraindicata refrigerarea probei. Va rugam sa ne contactati telefonic inaintea trimiterii unei probe pentru LTT pentru a va comunica momentul oportun al recoltarii (acest test se lucreaza doar in anumite zile ale saptamanii).

Interferente

Valori scazute:

Administrarea de glucocorticoizi.
Manipularea necorespunzatoare a probei.

Valori crescute:

Bibliografie

Diagnostik für die Typ I und Typ IV Allergie bei Hunden, Pferden und Katzen, Institut für Veterinärmedizinische Diagnostik, http://www.tierlabor-berlin.de/tieraerzte/diagnostikinfos.html.
Testul de transformare limfoblastica, Laboratoarele Synevo, http://www.synevo.ro/alergeni-testul-de-transformare-limfoblastica-ltt.