Analize
Biochimie Caini Pisici

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Lipaza

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

spectrofotometrie

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Lipaza este o enzima care transforma trigliceridele in acizi grasi si glicerol. Asemanator amilazei, sursa majora de lipaza o reprezinta pancreasul, alte organe, precum stomacul, ficatul, intestinul producand si ele o cantitate mai mica de lipaza.

Lipaza este eliminata din circulatie de catre rinichi. In intestin, sarurile biliare si colipaza cresc activitatea lipazei.

Este important de mentionat ca lipaza este un test nespecific si poate fi asociat cu pancreatita, dar si cu boli ale altor organe precum rinichii sau intestinele. In cazul suspiciunii de pancreatita exista teste mult mai specifice: lipaza pancreatica specifica (caine sau pisica) si Trypsin-like immunoreactivity (caine sau pisica).

Principalele indicatii ale testarii

  • Pancreatita acuta ( semne clinice: voma, anorexie, durere abdominala, icter).

Pregatiri speciale pentru recoltare

Animalul nu trebuie hranit minim 6 ore inainte de recoltare.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se recomanda centrifugarea sangelui dupa exprimarea coagulului (30-60 min de la recoltare) si separarea serului de celule intr-un recipient simplu, fara aditivi.

Interferente

Valori crescute:

  • Corticosteroizi.
  • Medicamente asociate cu pancreatita: antibiotice ( metronidazol, tetracicline), diuretice ( furosemid si tiazide), asparaginaza.
Bibliografie
  1. Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., Blackwell’s five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, ed. Wiley-Blackwell, 2009.
  2. Willard M., Tvedten H., Small animal clinical diagnosis by laboratory methods, ed. Saunders, 2004.