Analize
Biochimie Caini Pisici

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Fructozamina

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

spectrofotometrie

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Fructozamina este produsul rezultat din legarea glucozei de gruparile libere amino a proteinelor serice (proces denumit glicozilare), in special de albumina. Cand concentratia serica de glucoza este constant marita, cum se intampla in diabetul zaharat, se produce glicozilarea proteinelor serice, ceea ce duce la niveluri crescute de fructozamina. Deoarece proteinele plasmatice au timpul de injumatatire seric mai mare decat molecula de glucoza, fructozamina poate oferi informatii cu privire la statusul mediu al glicemiei din ultimele 2 saptamani.

Spre deosebire de glicemie, nivelul frunctozaminei din sange nu este afectat de stresul acut asociat momentului recoltarii, astfel acest test este foarte relevant in confirmarea diabetului zaharat si monitorizarea controlului terapeutic asupra glicemiei.

Hiperadrenocorticismul (sindromul Cushing) poate fi de asemenea asociat cu niveluri crescute de fructozamina. Afectiunile care determina hipoglicemie persistenta pot sa scada concentratia de fructozamina (ex. infometarea, insuficienta hepatica sau neoplaziile precum insulinomul). Pacientii cu hipoalbuminemie sau hipoproteinemie pot de asemenea sa prezinte concentratii scazute de fructozamina serica.

Pisicile cu hipertiroidism pot avea niveluri scazute de fructozamina independente de glicemie si proteinemie datorita unei rate de turn-over crescute.

Principalele indicatii ale testarii

  • Hiperglicemia de etiologie necunoscuta.
  • Confirmarea diagnosticului de diabet zaharat.
  • Monitorizarea terapiei anti-diabetice.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Restrictie alimentara totala minim 8 ore inainte de recoltare.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Centrifugati si separati serul/plasma in 30 minute de la recoltare. In caz contrar se poate produce hemoliza in vitro care va afecta rezultatul.

Interferente

Valori scazute:

  • Hipoalbuminemie.
  • Hipoproteinemie.

Valori crescute:

  • Administrarea de medicamente cu efecte pe termen lung asupra glicemiei (corticosteroizi, progestine, estrogeni si megestrol acetat).
  • Hemoliza, lipemia.
Bibliografie
  1. Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., Blackwell’s five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, ed. Wiley-Blackwell, 2009.
  2. Cornell University, College of Medicine: Clinical Pathology Modules, Veterinary Clinical Chemistry – Fructosamine; http://diaglab.vet.cornell.edu/clinpath/modules/chem/fructose.htm.