Analize
Citologie Caini Pisici

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Citologie lichid cefalorahidian (LCR)

Calendar icon
Cantitate proba

1 ml

Calendar icon
Metoda

microscopie optica, numaratoare in camera de numarare, reacție de culoare

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

LCR (recipient neaditivat)

Informatii generale

Lichidul cefalorahidian (LCR) este un ultrafiltrat de plasma. Deoarece LCR este in contact direct cu tesutul nervos, modificarile lichidului reflecta procesele patologice ce au loc in sistemul nervos central (SNC). Aceste modificari depind de natura si extindere leziunilor SNC, proximitatea leziunilor de sistemul ventricular si spatiul subarahnoidian.

Principalele indicatii ale testarii

Scopul examinarii lichidului cefalorahidian este de a investiga afectiunile sistemului nervos central de etiologie neidentificata.

Pregatiri speciale pentru recoltare

  • Este nevoie de anestezie generala.
  • Nu se administreaza hrana in ziua recoltarii.
  • Recoltare LCR este o procedura speciala ce implica anumite riscuri; in majoritatea cazurilor insa potentialele riscuri sunt contrabalansate de beneficiile diagnosticului furnizat pe baza unei astfel de probe.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Proba trebuie prelucrata de catre specialist in maxim 60 min de la recoltare. Va rugam sa anuntati telefonic laboratorul inainte de recoltare pentru a va asigura ca se poate asigura transportul.

Bibliografie
  • Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., Blackwell’s five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, ed. Wiley-Blackwell, 2009.
  • Kathleen Freeman, Laboratory evaluation of cerebrospinal fluid in BSAVA Manual of Canine and Feline Clinical Pathology, editori Villiers E. si Blackwood L., editia a 2-a, BSAVA, 2010.