Posesorii de animale

In centrul de recoltare Synevovet recoltarea probelor de sange se efectueaza de catre un medic veterinar pe o masa speciala, dotata cu sistem hidraulic (la nevoie masa poate fi coborata sau ridicata), in prezenta proprietarului, care va ajuta la contentia (tinerea) animalului pe parcursul procedurii. Contentia, daca se impune, poate fi asigurata si prin folosirea botnitelor de diferite marimi pentru caini sau folosirea unor genti speciale pentru imobilizarea pisicilor. Cu ajutorul unui garou special pentru animale se va realiza staza venoasa.

Dupa o dezinfectie riguroasa si bine efectuata pe zona abordata, urmeaza punctia venei cu ajutorul unui fluturas steril de unica folosinta, iar colectarea sangelui are loc in vacutainer. Vacutainerele sunt recipiente de recoltare sterile special concepute pentru recoltarea cat mai facila a probelor de sange si sunt de mai multe tipuri, adecvate tipului de analizele solicitate

Pot fi cu capac mov (anticoagulant EDTA), capac verde (anticoagulant Li-Heparina), capac rosu (simplu, fara aditivi), capac galben (cu gel separator) sau capac bleu (cu citrat de sodiu). Dupa umplerea vacutainerului, se scoate fluturasul din vena, se pune compresa la locul intepaturii si se scoate garoul. Pentru unele animale aceasta experienta noua poate sa creeze neliniste, nervozitate sau frica. Trebuie sa stiti totusi ca aceasta procedura nu este dureroasa.

Efectuarea tuturor acestor manopere in centrul de recoltare Synevovet este gratuita. Dumneavoastra achitati doar contravaloarea analizelor solicitate.

Cum trebuie pregatit animalul pentru recoltare?

1

Primul pas este restrictia alimentara totala. Animalul nu trebuie hranit cu aproximativ 8-12 ore inainte de recoltare. Tocmai de aceea pentru majoritatea analizelor momentul oportun pentru recoltare este in cursul diminetii, ultima masa a animalului fiind cea din seara precedenta.

2

Acest lucru este deosebit de important deoarece permite organismul sa normalizeze concentratiile enzimelor si sa elimine grasimile din torentul sangvin. Prezenta grasimilor in fluxul sangvin (lipemie) este un fenomen nedorit in practica laboratorului veterinar. Acestea pot sa interfere cu unii parametrii solicitati rezultand valori modificate nereale, respectiv dificultati si erori in ceea ce priveste interpretarea rezultatelor buletinelor de analize medicale.

3

Accesul animalelor la apa trebuie sa fie asigurat in permanenta si nu trebuie sa existe limite sau restrictii in acest sens. Chiar si deshidratarile usoare pot influenta rezultatul analizelor de sange astfel incat mentinerea animalului bine hidratat, mai ales in zilele caniculare, este foarte importanta.

4

Evitati eforturile fizice si joaca cu cainele sau pisica inainte de recoltare. Cainii de vanatoare sau de sport trebuie sa evite antrenamentele intense din zilele premergatoare recoltarii.Daca animalul primeste o anumita medicatie, aceasta trebuie mentionata medicului veterinar. Majoritatea medicamentelor, chiar si cele uzuale sau suplimentele alimentare, pot sa interfere in fiziologia sau metodologia de lucru a parametrilor sangvini.

5

In anumite cazuri recoltarea probelor poate fi facuta chiar si de dumneavoastra (de exemplu proba de fecale pentru examenul coproparazitologic sau proba de urina pentru analiza urinei). In astfel de situatii va sfatuim sa solicitati de la centru recipientele de recoltare corespunzatoare pentru astfel de probe, care va vor fi puse la dispozitie fara niciun cost suplimentar.

6

Pregatirea corecta a animalului inainte de recoltare este foarte importanta pentru ca asigura corectitudinea si acuratetea rezultatelor obtinute. Cateodata valorile modificate sau anormale sunt rezultatul nerespectarii indicatiilor inainte de recoltare si pot deruta serios medicul veterinar in vederea aprecierii starii de sanatate a animalului. Respectarea indicatiilor inainte de recoltare va da incredere in rezultatele obtinute, va scuteste de griji inutile si de eventuale costuri suplimentare pentru repetarea analizelor.