Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.
Examen histopatologic
Recipient din material plastic, cu gura larga, cu inchidere etansa, cu eticheta cu datele de indentificare ale pacientului. Formatiunile de mari dimensiuni se pot trimite proasepete in pungi de plastic inchise ermetic.
Etapele principale ale examinarii histopatologice se succed in urmatoarea ordine: examinarea macroscopica si esantionarea probei; histoprocesarea (fixare in formol, includere la parafina, sectionarea blocurilor de parafina, colorarea standard Hematoxilina-Eozina/H&E); examinarea microscopica a lamei/lamelor colorate H&E.
Formatiuni sau fragmente recoltate prin biopsie (incizionala sau excizionala) obtinute in urma unei interventii chirurgicale. Biopsiile pot fi prelevate din zone usor accesibile examenului clinic (piele, cavitate bucala etc.) sau pot fi obtinute in urma unui examen endoscopic, examen laparoscopic etc. Piesa recoltata va cuprinde o portiune cat mai mare din leziune (eventual leziunea in totalitate), cu o parte din tesuturile sanatoase adiacente. Organe sau tesuturi provenite de la animalele moarte/eutanasiate, de la animalele sacrificate in abator sau sacrificate in scop de diagnostic.
Informatii generale
Examenul histopatologic urmareste investigarea microscopica a leziunilor, de catre medicul anatomo-patolog, a probelor tisulare prelevate in timpul interventiilor chirurgicale, microchirurgicale si a organelor sau tesuturilor de la animalele moarte/eutanasiate/abatorizate.
Principalele indicatii ale testarii
Examenul histopatologic este indicat atunci cand se doreste un studiu anatomopatologic (structura globala a fragmentului recoltat vazut la microscop).
Pregatiri speciale pentru recoltare
Nu exista.
Prelucrarea necesara dupa recoltare
Fixare in formol 10% tamponat, intr-un volum de cel putin 2 – 10 ori mai mare decat cel al probei.
In cazul in care nu este disponibil imediat fixatorul (Formol tamponat 10%), pentru a reduce fenomenul de autoliza tisulara:
- piesa chirurgicala mare trebuie pastrata la frigider ( ~40C) pana la imersia in fixator in timpul cel mai scurt posibil (maxim 24 h);
- piesa chirurgicala mica (biopsii, endoscopii etc.) poate fi pastrata la frigider ( ~ 40C) in compresa umeda pana la imersia in fixator in timpul cel mai scurt posibil (maxim 24 h).
Laboratorul va respinge probele incorect recoltate / prelucrate/ depozitate:
- probe ambalate in eprubete sau recipiente de dimensiuni reduse care deformeaza fragmentul;
- probe recoltate din cadavre vechi, nefixate imediat dupa recoltare/interventie chirurgicala sau conservate prin congelare;
- probe imersate si transportate in ser fiziologic/alcool sanitar.