Analize
Biochimie Caini Pisici

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

Clor (Cl-)

Calendar icon
Cantitate proba

0.5 ml

Calendar icon
Metoda

potentiometrica ISE

Calendar icon
Conditii de transport

2-8°C

Blood sample
Specimen recoltat

ser sangvin

Informatii generale

Clorul este principalul anion al lichidelor extracelulare. Homeostazia clorului este reglata in principal de rinichi, iar sistemul gastro-intestinal paticipa intr-o masura mai mica prin absorbtia clorului din alimente. In rinichi, 50%-60% din clorul filtrat este reabsorbit sub influenta aldosteronului.

Variatiile clorului seric determina variatii ale sodiului seric, si ambele raspund proportional la variatiile apei libere din organism. Clorul este de asemenea un factor cheie in mentinerea sistemului tampon sangvin si al echilibrului acido-bazic. Variatiile clorului se opun de obicei celor ale carbonatilor serici, astfel ca hipercloremia este asociata cu acidoza metabolica, iar hipocloremia este asociata cu alcaloza metabolica.

Poate fi util din punct de vedere al diagnosticului sa se ajusteze clorul seric la concentratia sodiului seric. Daca valoarea ajustata este anormala se poate interpreta ca variatia clorului nu a depins de cea a sodiului:

  • Caine: Cl (ajustat) = Cl (masurat) x 146/Na (masurat)
  • Pisica: Cl (ajustat) = Cl (masurat) x 156/Na (masurat)

Hipercloremia dupa ajustarea la Na seric este cel mai adesea asociata cu diareea intestinului subtire si acidoza metabolica hipercloremica. Hipocloremia dupa ajustarea Na seric este cel mai adesea asociata cu o obstructie gastro-intestinala superioara cu pierdere/sechestrare de HCl si alcaloza metabolica.

Principalele indicatii ale testarii

  • simptomatologie gastro-intestinala;
  • poliurie-polidipsie;
  • tulburari acido-bazice;
  • monitorizarea terapiei cu diuretice, nutritie parenterala, medicamente sau fluide ce contin saruri de Na sau Cl.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Nu.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Se recomanda centrifugarea probei dupa formarea coagulului (30-60 min) si separarea serului de celule intr-un recipient simplu, fara aditivi.

Interferente

Valori scazute:

  • diureticele de ansa si cele tiazidice si bicarbonatul de sodiu.

Valori crescute:

  • medicamente ce contin halide (ex. bromura de potasiu).
  • acetazolamida, clorura de amoniu, glucocorticoizii si medicamentele care scad capaciatatea renala de concentrare a urinei (ex. amfotericina).
Bibliografie
  • Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., Blackwell's five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, ed. Wiley-Blackwell, 2009
  • Latimer S.K., Mahaffey E.A., Prasse K.W., Duncan & Prasse's Veterinary Laboratory Medicine: Clinical Pathology 4th ed., ed. Blackwell, 2003.