Analize

Analize veterinare recomandate pentru animale de companie: catei, pisici, dar si animale exotice. Afla analizele recomandate, articole despre animale de companie si gaseste raspunsuri la cele mai frecevente intrebari.

ACTH endogen

Calendar icon
Cantitate proba

vacutainer-EDTA pre-racit (tinut inainte in frigider); se mentine sangele rece pe parcursul manipularii ulterioare.

Calendar icon
Metoda

Imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta.

Blood sample
Specimen recoltat

Se recolteaza 2-3 mL de sange

Informatii generale

Hormonul adrenocorticotrop (ACTH) eliberat de hipofiza anterioara stimuleaza secretia de cortizol a glandei suprarenale. Cortizolul la randul sau inhiba eliberarea de ACTH printr-un mecanism de tip feedback negativ.

Dozarea ACTH-ului endogen este utila in diferentierea originii adrenale sau hipofizare a tulburarilor suprarenaliene: sindromul Cushing (hiperadrenocorticismul) si boala Addison (hipoadrenocorticismul).

Sindromul Cushing este o afectiune clinica datorata excesul de glucocorticoizi. Sindromul Cushing instalat natural este fie rezultatul unui adenom hipofizar secretor de ACTH (hiperadrenocorticismul hipofizo-dependent) ce determina hipertrofia adrenala bilaterala, fie a unei tumori corticoadrenale functionale.

Cushing-ul hipofizo-dependent este cea mai des intalnita forma atat la caini cat si la pisici. Cushing-ul iatrogen se instaleaza consecutiv administrarii excesive de corticosteroizi si este intalnit aproape exclusiv la caini.

Testele de screening precum testul de stimulare cu ACTH si testul de supresie cu doza mica de dexametazona sunt facute in primul rand pentru a confirma un diagnostic de sindrom Cushing, apoi urmand alte teste pentru a identifica cauza. Aceste teste de diferentiere includ dozarea ACTH-ului endogen, testul de supresie cu doza mare de dexametazona si ecografia adrenala.

Concentratia ACTH-ul endogen este crescuta sau la limita superioara a normalului in sindromul Cushing hipofizar (datorita secretiei sporite a tumorii hipofizare) si scazuta in tumorile adrenale (datorita feedback-ului negativ).

Din moment ce multi caini cu sindrom Cushing hipofizar au concentratia ACTH la limita superioara a normalului, masurarea ACTH-ului endogen nu poate fi folosita pentru a diagnostica acest sindrom; insa odata ce acesta a fost diagnosticat se stie ca pacientii ce prezinta valori la limita superioara a normalului sufera de forma hipofizo-dependenta a Cushing-ului, in timp ce pacientii cu valori scazute de ACTH au cel mai probabil o tumora adrenala.

Dozarea ACTH-ului endogen poate de asemenea diferentia boala Addison (hipoadrenocorticismul) primara de cea secundara. Boala Addison primara rezulta din distructia idiopatica a cortexului adrenal, ceea ce duce la lipsa aldosteronului si glucocorticoizilor si la cresterea ACTH-ului datorita pierderii inhibitiei prin feedback negativ. Addison-ul secundar este o forma rara determinata de o distructie hipofizara.

Principalele indicatii ale testarii

Diagnosticul diferential intre sindromul Cushing hipofizar si sindromul Cushing adrenal.
Diagnosticul diferential intre boala Addison primara si boala Addison secundara.

Pregatiri speciale pentru recoltare

Se recomanda recoltarea la primele ore ale diminetii, evitand pe cat posibil stresul.

Prelucrarea necesara dupa recoltare

Este f.importanta manipularea corecta a probei deoarece ACTH-ul este foarte instabil!
Se recolteaza 2-3 mL de sange intr-un vacutainer-EDTA pre-racit (tinut inainte in frigider); se mentine sangele rece pe parcursul manipularii ulterioare.

Se inverseaza tubul de 3-4 ori pentru a se amesteca sangele cu anticoagulantul si se centrifugheaza dupa maximum 5 minute.

Dupa centrifugare se tranfera plasma intr-o eprubeta de plastic fara aditivi.

Se congeleaza obligatoriu recipientul cu plasma si se transporta congelat; nu decongelati/recongelati.

Interferente

Valori scazute:

  • Administrarea prelungita de glucocorticoizi (opriti orice tratament cu glucocorticoizi cu 2-4 saptamani inainte de testare).
  • Administrarea de progestine;
  • Lipemia.
  • Separarea intarziata a plasmei de celule, utilizarea tuburilor de sticla nesiliconate si incalzirea specimenului.

Valori crescute:

  • Administrarea de ACTH exogen (asteptati cel putin o zi dupa testul de stimulare cu ACTH).
  • Lipemia.
Bibliografie

Blackwell’s five minute veterinary consult: Laboratory tests and diagnostic procedures canine & feline, Vaden S., Knoll J., Smith F., Tilley L & Jr., ed. Wiley-Blackwell, 2009.
Small animal clinical diagnosis by laboratory methods, Willard M., Tvedten H., ed. Saunders, 2004.