BULLDOG FRANCEZ - probleme de sanatate specifice rasei

21 septembrie 2022
BULLDOG FRANCEZ - probleme de sanatate specifice rasei

Bulldog-ul francez este un mic clovn deghizat in caine. Foarte lipicios si dornic de a face pe plac stapanului, el adora sa se joace si sa fie in centrul atentiei. Bulldog-ul francez este un caine de tip molossoid cu o speranta medie de viata de 9 -11 ani. Are o constitutie robusta, capul mare, botul scurt si musculatura bine dezvoltata. Acest catel nu tolereaza bine caldura si este sensibil la anestezie. Structura anatomica si bagajul genetic il pot predispune la urmatoarele boli:

Stenoza congenitala a narilor si palatul moale prelungit: apare la toti bulldogii francezi, insa intr-o forma usoara. Inseamna de fapt ingustarea canalului respirator anterior, ceea ce ingreuneaza trecerea aerului spre plamani si se traduce prin respiratie suieratoare si sforait. Unii catei se nasc insa cu o forma severa a acestor tulburari, cu probleme respiratorii care se agraveaza mai ales la efort si temperaturi ridicate, ducand deseori la moarte. Se recomanda interventia chirurgicala de corectie a acestor defecte cat mai timpuriu in viata catelului. Inainte de operatie se recomanda un set de analize preoperatorii.

Hipotiroidismul: este o boala a glandei tiroide care se manifesta prin caderea blanii, par uscat si casant, seboree, obezitate, letargie, intoleranta la frig si multe alte semne nespecifice. Acesta boala se instaleaza de obicei la o varsta medie si poate fi mostenita. Se recomanda un set de analize ale hormonilor tiroidieni daca cainele prezinta semne clinice sau este suspect.

Dermatita se intalneste frecvent la Bulldog francez si cel mai adesea este de natura alergica, bacteriana sau micotica. In functie de supiciunea medicului curant, se pot efectua urmatoarele teste pentu diagnosticul tipului de dermatita: examen bacteriologicexamen micologic pentru dermatofitiexamen micologic pentru fungi, examen parazitologic din raclat cutanat si/sau un test alergologic. In functie de tipul dermatitei se va alege si tratamentul corespunzator. Pentru preventie este indicata o hrana de buna calitate, fara resturi de la masa (mezeluri, oase etc), imbaierea cu sampon special pentru caini (maxim o data pe luna) si curatarea zilnica a cutelor din zona botului.

Degenerarea discurilor intervertebrale si hernia de disc: sunt afectiuni frecvent intalnite la bulldogii francezi din cauza conformatiei lor corporale. Predispozitia pentru aceste afectiuni se transmite pe la parinti la pui. Se recomanda examenul radiografic al coloanei pentru a evita reproducerea cainilor afectati.

Luxatia de patela. Patela (rotula) este componenta a articulatiei genunchiului. In luxatia de patela, aceasta se deplaseaza din pozitia sa normala medial sau lateral. De obicei luxatia se produce bilateral, dar se poate produce si la o singura articulatie. Cateii pot fi afectati chiar incepand cu varsta de 2 luni. Se observa mersul si pozitia anormala a genunchiului. Testul recomandat pentru diagnostic este examenul radiografic. 
Predispozitia pentru aceasta boala se transmite de la parinti la pui.

"Cherry eye" sau prolapsul glandei lacrimale se observa la nivelul unghiului intern al ochiului ca o mica "cireasa", de unde si denumirea sa populara. Este o problema des intalnita la cateii din rasele molossoide si se remediaza chirurgical. Inainte de orice operatie se recomanda un set de analize preoperatorii.

Alte boli ereditare care pot afecta rasa Bulldog francez si pentru care exista teste genetice disponibile sunt:

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet