Cat de bine cunosti riscul pancreatitei la cainele tau?

21 septembrie 2022
Cat de bine cunosti riscul pancreatitei la cainele tau?

Proprietarii lui Matzo, un Amstaff terrier in varsta de 3 ani, au observat ca ceva s-a schimbat la cainele lor dupa ce acesta a mancat cu pofta portia de dimineata. Cainele mereu vesel, jucaus si plin de energie era acum retras intr-un colt, culcat cu capul pe labute, cu privirea abatuta si slabit de puteri.

Constientizand ca Matzo nu se simte bine, stapanii au decis sa-l aduca in centrul de recoltare Synevovet pentru un set de analize de laborator. Rezultatele au aratat cresterea alarmanta a enzimelor pancreatice amilaza si lipaza, dar si a fosfatazei alcaline si transaminazelor hepatice. Avand rezultatele investigatiilor de laborator, proprietarii s-au indreptat apoi catre medicul lor veterinar. Doctorul a examinat cainele cu atentie si a citit rezultatele analizelor, care l-au alertat ca este vorba de o urgenta medicala. Matzo suferea de un episod acut de pancreatita care necesita instituirea imediata a unui tratament ambulator.

Cauzele pancreatitei la caini nu se cunosc foarte bine insa se stie faptul ca excesul de glucide si grasimi in alimentatie poate declansa aceasta boala indiferent de rasa sau de varsta. In unele cazuri pancreatita poate fi provocata de medicamente sau toxine. O criza de pancreatita acuta se poate instala foarte repede si daca nu se intervine la timp cu tratamentul adecvat cele mai multe cazuri se soldeaza cu decesul.

Amstafful Matzo a beneficiat de un diagnostic corect si la timp. In urma tratamentului instituit de medicul sau veterinar a reusit sa se insanatoseasca in cele din urma. Mai mult decat atat, a reusit sa evite o serie de complicatii care pot sa apara din cauza distrugerii pancreasului precum diabetul zaharat, insuficienta pancreatica dar si alte afectiuni ale ficatului si rinichilor. Toate acestea se datoreaza in primul rand promptitudinii cu care au reactionat proprietarii lui Matzo.

Atentie! In unele cazuri pot sa apara semne clinice grave precum abdomen dilatat si dureros, voma si/sau diaree, deshidratare severa, stare de soc, colaps si chiar moartea animalului. Se considera urgenta medicala si va recomandam sa vizitati cat mai repede posibil medicul dvs. veterinar!

X