De ce dozam fructozamina?

20 septembrie 2022
De ce dozam fructozamina?

Dozarea fructozaminei este indicata in diagnosticul diabetului zaharat si in monitorizarea terapiei cu insulina pentru ca este un indicator al glicemiei pe o perioada mai lunga de timp ( 1-2 saptamani) comparativ cu o sigura dozare a glicemei (care reflecta concentratia de glucoza din momentul recoltarii sangelui)..

Fructozamina este produsul glicozilarii gruparilor amino din proteinele serice. Atunci cand concentratia glucozei este crescuta in mod constant, cum se intampla in diabetul zaharat, se produce glicozilarea proteinelor serice si rezulta un nivel crescut de fructozamina.

Concentratia fructozaminei este un indicator al concentratiei medii de glucoza la care a fost expusa proteina serica. Pentru ca albumina reprezinta fractia majoritara a proteinei serice glicozilate, concentratia masurata de fructozamina este proportionala cu concentratia medie de glucoza din cele 1-2 saptamani premergatoare (timpul de injumatatire al albuminei la caine si pisica). Concentratia de fructozamina poate fi artefactual mai scazuta in hipoproteinemie severa, insa valorile nu sunt afectate de variatia proteinei serice in limitele intervalului de referinta.

In diabetul zaharat concentratia de fructozamina depaseste intervalul de referinta si indica o hiperglicemie persistenta. In cazuri izolate fructozamina poate fi crescuta la cainii si pisicile cu hiperglicemie cronica de stres. Hiperglicemia cauzata de stresul de scurta durata nu poate creste glicemia pentru o perioada suficient de lunga cat sa creasca nivelul fructozaminei serice. De aceea dozarea fructozaminei este utila in diferentierea diabetului zaharat de hiperglicemia indusa de stres la animale.

Atunci cand exista intarzieri intre momentul recoltarii probei de sange si momentul dozarii glucozei serice, concentratia glucozei va fi artefactual scazuta deoarece pe parcursul stocarii probei celulele sangvine o consuma (proces accelerat daca sangele nu este centrifugat dupa recoltare). De aceea exista riscul ca la pacientii diabetici cu probe stocate o perioada mai lunga de timp concentratia glucozei sa fie artefactual scazuta. In aceste cazuri insa, concentratia fructozaminei nu este afectata si va fi in continuare crescuta.

In monitorizarea terapiei cu insulina la pacientul diabetic variatiile persistente ale glicemiei se vor reflecta mai rapid in fructozamina comparativ cu hemoglobina glicozilata, deoarece proteinele serice au un timp de injumatatire mai scurt decat hemoglobina. Fructozamina este mai mica (deseori chiar in intervalul de referinta) la un animal diabetic ce primeste o terapie bine ajustata fata de un pacient diabetic care nu are inca variatiile glicemiei ajustate corespunzator.

Dr. Natalia Radulov , medic veterinar Synevovet