Intrebari frecvente
Medicii veterinari se bazeaza pe analizele de laborator pentru a evalua corect statusul de sanatate al animalului dumneavoastra de companie. Cand animalul dumneavoastra este sanatos, testele de laborator sunt un mijloc de determinare a valorilor 'bazale' ale anumitor parametri investigati. Cand animalul dumneavoastra este bolnav, veterinarul poate sa aprecieze mult mai usor daca rezultatele analizelor de laborator sunt anormale comparand valorile bazale cu cele curente. Modificari subtile ale acestor valori, chiar si la un animal aparent sanatos, pot reprezenta primul semnal de alarma al unei boli.
Animalutul meu are nevoie de analize de laborator chiar daca nu este bolnav?
Majoritatea medicilor veterinari recomanda pacientilor sanatosi efectuarea analizelor de laborator o data pe an. Acest lucru devine cu atat mai important cu cat animalul inainteaza in varsta. Animalele imbatranesc mai repede decat noi, asadar problemele de sanatate pot aparea mai devreme decat ati putea crede. Efectuarea regulata a analizelor de laborator poate ajuta la detectarea unor afectiuni capabile sa genereze boli prea greu sau chiar imposibil de tratat mai tarziu. Depistarea precoce a problemelor de acest gen, in faza in care inca se pot trata, poate intr-adevar salva viata prietenului dumneavoastra.
Daca animalutul meu este deja bolnav, cu ce ma ajuta efectuarea analizelor?
Chiar daca veterinarul dumneavoastra stie deja de ce este bolnav animalutul, analizele de laborator arata cel mai clar cat de mult este afectat organismul sau. Analizele arata de asemenea si daca sunt afectate alte organe sau sisteme ale corpului. Totusi, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca semnele clinice ale unui animal bolnav pot avea o multitudine de cauze. Daca un caine, spre exemplu, vomita nu inseamna neaparat ca a mancat ceva de pe jos si are o indigestie, la fel cum un caine care tuseste de ceva timp nu e neaparat 'racit', ci poate avea probleme cardiace. Analizele de laborator ajuta la determinarea acestor cauze si cel mai important, ghideaza medicul veterinar spre un plan de tratament adecvat.
De ce animalutul meu are nevoie de analize de laborator inainte de operatie?
Analizele de laborator sunt cat se poate de importante inainte de operatie! Analizele de sange din cadrul protocolului pre-anestezic includ in general determinarea principalilor parametri biochimici si hemoleucograma.
Profilul biochimic sangvin vizeaza un numar de parametri caracteristici portiunii fluide a sangelui si furnizeaza medicului veterinar o imagine de ansamblu asupra functionarii corespunzatoare a anumitor organe si sisteme ale organismului. Astfel se observa functionalitatea ficatului, rinichilor, inimii, pancreasului, sistemului imunitar etc.
Hemoleucograma se refera la celulele sangelui si permite determinarea numarului, tipului si morfologiei celulelor rosii ale sangelui (denumite eritrocite sau hematii), celulelor albe ale sangelui (denumite leucocite) si plachetelor sangvine (trombocite). Hemoleucograma este o analiza foarte utila pentru veterinar deoarece poate releva stari patologice precum infectiile, anemia, inflamatia si multe altele.
Chiar daca, in conditiile unei folosiri corespunzatoare anestezia este destul de sigura, ea nu este insa lipsita de riscuri. Rezultatele analizelor sangvine pre-anestezie pot atentiona veterinarul cu privire la problemele pe care le poate avea companionul dumneavoastra pe parcursul anesteziei. Astfel operatia poate fi amanata sau protocolul anestezic schimbat, adaptat la particularitatile sale fizio-patologice. Exista o serie intreaga de protocoale si substante anestezice disponibile, medicul avand posibilitatea de a alege cea mai sigura anestezie pentru evitarea aparitiei oricaror complicatii intra- si post-operatorii.
Animalul meu este tanar si sanatos. Are totusi nevoie de analize de laborator?
Efectuarea unui set de analize de baza nu este niciodata o idee rea. Poate parea prea mult la un moment dat, dar aceste rezultate va pot oferi mai multe informatii pe viitor, in caz ca animalutul dumneavoastra se imbolnaveste. Nu toate animalele se incadreaza perfect in valorile de referinta corespunzatore speciei si varstei din care fac parte, de aceea rezultatele analizelor animalului atunci cand acesta este sanatos constituie un punct de referinta pentru viitor in a aprecia exact ce parametri si-au modificat valoarea si cu cat. Veterinarul dumneavoastra va poate recomanda ce analize anuale sunt indicate pentru animalutul dumneavoastra (acestea includ de obicei profilul biochimic sangvin de baza si hemoleucograma, dar vi se pot recomanda si alte analize in functie de istoricul medical al animalului sau situatia epidemiologica din zona in care locuiti).
Animalul meu este batran. Ce analize de laborator sunt recomandate pentru varsta lui?
Unui animalut sanatos ajuns la varsta de senior ii sunt recomandate minimum urmatoarele analize, o data la sase luni:
- Hemoleucograma. Pe langa afectiunile care pot fi diagnosticate cu ajutorul acestui test, este utila si in monitorizarea raspunsului organismului la anumite tratamente.
- Sumarul de urina. Analiza de laborator a urinei este un mod de a detecta prezenta uneia sau mai multor substante specifice care in mod normal nu ar trebui sa fie prezente in ea, cum ar fi: proteine, glucoza, leucocite sau sange. Masurarea densitatii urinei este de asemenea relevanta in diagnosticul bolilor. Sumarul de urina ajuta veterinarul in diagnosticarea infectiilor tractului urinar, diabetului, deshidratarii, problemelor renale si a multor altor afectiuni.
- Sedimentul urinar. Recomandat ca o analiza de rutina pentru pisici, in special pentru cele castrate, dar si pentru anumite rase de caini precum Dalmatianul, acest test permite vizualizarea cristalelor microscopice din urina ce se pot organiza sub forma de 'nisip' (cristalurie) sau chiar 'pietre' (litiaza) si pot fi raspunzatoare de inflamatia, suprainfectia sau chiar blocajul urinar (care constituie o urgenta medicala).
- Profilul biochimic sangvin. Masoara electrolitii, enzimele si elementele chimice precum calciul sau fosforul. Aceste informatii ajuta medicul veterinar sa determine modul in care diverse organe, precum rinichii, ficatul sau pancreasul functioneaza la un moment dat. Aceste rezultate indruma doctorul spre un diagnostic precis, prescierea unui tratament adecvat si monitorizarea raspunsului la tratament. Teste suplimentare pot fi recomandate in functie de rezultatele acestei analize.
- Examenul parazitologic. Examenul microscopic al fecalelor confirma prezenta sau absenta parazitilor intestinali precum diversele tipuri de viermi sau Giardia. Examenul coproparazitologic se poate dovedi extrem de util in special daca vreti sa va asigurati de eficacitatea produselor medicamentoase de deparazitare interna (in cazul unei subdozari, vomei dupa administrare, rezistenta parazitilor la substanta etc).
Pentru pisicile geriatrice se recomanda in plus un test pentru detectarea hipertiroidismului, o afectiune comuna pisicilor batrane.
Aditional, in functie de statusul individual al animalului dumneavoastra vi se pot recomanda si alte teste. Acestea pot fi testele pentru Dirofilaria immitis (parazit cardiac al carui vector este o specie de tantari), virusul leucemiei feline si virusul imunodeficientei feline la pisici (FeLV + FIV), evaluarea proteinuriei, culturi microbiene sau fungice etc. Analizele aditionale devin extrem de importante in monitorizarea animalelor batrane cu semne de boala sau a celor pregatite pentru anestezie si operatie.
Cum trebuie sa-mi pregatesc animalul inaintea prezentarii la cabinet pentru recoltarea probelor pentru analize de laborator?
In functie de analizele care vor fi efectuate, medicul dumneavoastra veterinar va va sfatui cu privire la cum trebuie sa procedati. Este totusi bine sa stiti ca pentru majoritatea analizelor biochimice sangvine se recomanda sa nu hraniti animalul timp de 12 ore inainte de prelevare. Din acest considerent, cel mai oportun moment pentru prezentarea la medic este dimineata. Inaintea anumitor analize se interzice efortul fizic intens si nu uitati sa informati veterinarul cu privire la orice tratament medicamentos sau supliment alimentar pe care il primeste animalutul dumneavoastra (chiar daca acesta a fost intrerupt anterior).
Unde pot sa-i fac analize de laborator animalului meu?
Medicul veterinar este cel care ii poate preleva corect probele pentru analize animalutului dumneavoastra. Tot acesta se va ocupa fie de prelucrarea si efectuarea probelor in cabinet, fie de trimiterea probelor catre un laborator veterinar specializat care are echipamentul necesar si personalul medical calificat in efectuarea unei game mult mai largi si mai complete de analize medicale.